В Молдове

Proiectul de lege privind rambursarea TVA – tergiversat

Автор: AgroExpert
fermieri tva suport - AgroExpert.md

Procesul adoptării proiectului de lege privind rambursarea TVA producătorilor agricoli s-a transformat într-o bătaie de joc față de ramura agricolă, afectată puternic anul curent de multiple crize. Nici săptămâna curentă aceasta inițiativa legislativă importantă, care prevede restituirea agricultorilor datoriilor statului pe TVA în limita impozitului funciar și impozitelor aferente salariului, nu va fi votată în lectură finală. Ministerul Finanțelor prin blocaj birocratic amendamentelor deputaților, care au fost elaborate împreună cu asociația Forța Fermierilor și coordonate verbal chiar cu reprezentanții ministerului respectiv, a depășit toate linii roșie ale bunului simț  și sfidează în continuare atât pe fermieri, cât și pe deputați-autorii acestui proiect de lege, susține într-un mesaj Asociația Forța Fermierilor.

Organizația noastră încă în luna august a venit cu trei propuneri strategice în vederea depășirii situației grave în sectorul agrar. Cu părere de rău, Comisia Situații Excepționale așa și nu a aprobat decizia privind acordarea fermierilor, care au suferit de la seceta și embargoul rusesc, posibilitatea legală pentru reeșalonarea datoriilor scadente fără calcularea penalităților. Guvernul nu a făcut nici un apel către partenerii externi în vederea acordării sprijinului agricultorilor afectați. Doar doamna Sandu, după întâlnirea noastră la Președinția, s-a adresat către Guvernul României cu solicitarea acordării unui ajutor fermierilor din Moldova în forma de motorină.

Proiectul de lege privind rambursarea TVA a fost a treia inițiativa asociației Forța Fermierilor în contextul salvării situației în agricultură și noi ne-am bucurat că ideea a fost preluată și promovată de un grup de deputați în fruntea cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară. Însă , tergiversarea nepermis de lungă a procesului aprobării proiectului respectiv afectează enorm interesele producătorilor agricoli, pentru care fiecare zi de întârziere costă scump.

În acest context, asociația Forța Fermierilor declară că în cazul în care în următoarea săptămâna legea cu privire la rambursarea TVA nu va fi votată în lectura a doua, agricultorii vor fi nevoiți să pornească cu tractoarele la un protest.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку