В Молдове

Protest la Tiraspol împotriva noului Cod Vamal: A fost semnată o rezoluție

Автор: AgroExpert
Proteste Tiraspol - agroexpert.md

Фото: Novosti PMR

La Tiraspol, mai multe persoane au protestat împotriva modificărilor recente la Codul Vamal. În cadrul protestului a fost adoptată o rezoluție, care conține mai multe solicitări adresate autorităților de la Chișinău.

Printre solicitări se numără anularea taxelor, deblocarea exporturilor întreprinderilor transnistrene și negocierea pe marginea acestui subiect.

Rezoluția urmează să fie trimisă autorităților din Republica Moldova, participanților la formatul „5+2” și organizațiilor internaționale, scrie Novosti PMR.

Persoanele care au protestat pe străzile din Tiraspol țineau drapele, pancarte cu inscripția „Moldova - agresoare” și scandau „Transnistria vrea să trăiască!”.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, obiectivul căruia este uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.

În acest context, Serviciul Vamal a informat că toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale.

Citește și: Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat o adresare video către conducerea de la Chişinău în care se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite aceste taxe vamale.

„Colectarea forțată a taxelor vamale de la entitățile economice din stânga Nistrului nu reprezintă valori europene, însă o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială. Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană prin programul DCFTA, iar autoritățile de la Chișinău au făcut totul pentru a pune o spiță în roți la această decizie. Voi sunteți cei care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre, care sunt înregistrate în Republica Moldova”, a declarat Krasnoselski.

Află și: Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat noului Cod Vamal

Ulterior, la câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal, așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunță că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Te-ar putea interesa și: Fermierii din Dubăsari vor fi obligați să achite taxe în bugetul regiunii transnistrene

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!