Agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore, iar deciziile luate trebuie să fie echilibrate și bine gândite. Despre aceasta a recunoscut ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, întrebat dacă protestele din Piața Marii Adunări Naționale sunt justificate.
„Problema este una adevărată și este împărțită în două: pe de o parte, agricultorii afectați de secetă, care nu au roadă, nu au cum să-și plătească creditele, chiar dacă sunt de bună-credință, iar pe de alta, sunt agricultori care au avut roadă, dar au prețuri foarte mici la vânzare și au avut costuri mari la producere, astfel nu-și pot acoperi cheltuielile”, a explicat Bolea, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a subliniat importanța unei abordări coordonate cu băncile, creditorii și cu sistemul non-bancar de creditare pentru a găsi soluții care să protejeze fermierii afectați. În acest context, a menționat că măsurile trebuie să dea rezultate pentru cei care au nevoie, dar fără a afecta negativ alți agricultori.
„Măsurile trebuie să fie țintite, trebuie să dea rezultate pentru cei care au nevoie, dar fără să afectăm alți agricultori și raporturile lor economice. Orice decizie negândită, brutală, evazivă, care nu ține cont de toți, poate aduce prejudiciu mai mare decât beneficiu, de aceea trebuie făcută în bază de calcule. Problema este complexă, sunt implicați foarte mulți jucători. Vorbim de asociația băncilor, administratorii de insolvabilitatea, asociația non-bancară. Am cerut de la toți analiza pe ultimii 5 ani despre care este numărul de dosare legat de creditori și câți dintre agricultori au ajuns în stare de insolvabilitate”, susține oficialul.
De cealaltă parte, agricultorul Serghei Ivanov, a subliniat necesitatea ocrotirii producătorului și populației, menționând că problemele cu care se confruntă astăzi sunt problemele apărute încă din 2020.
„Cerem de la stat ocrotirea producătorului și populației. Așa cum ocrotesc eu angajații, investind în tehnologii noi, moderne așa și statul dacă subvenționează agricultura trebuie să protejeze. La moment, suntem indignați de faptul că, începând cu anul 2020, am făcut investiții foarte mari în agricultură, achiziționare de tehnică agricolă, de utilaje ce ține de procesarea internă a cerealelor, spații de depozitare etc., sub pretextul că o parte din aceste investiții vor fi subvenționate de către stat. Acești bani au întârziat să apară. Din păcate, la noi pentru orice problemă este o scuză și nimeni nu spune hai să o rezolvăm. Inițial se caută motivele, de ce s-a întâmplat această problemă, dar nu se stabilizează situația”, a precizat agricultorul, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!