В Молдове

R. Moldova continuă să fie furnizorul - lider de semințe de floarea soarelui în UE

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
export semințe de floarea soarelui în UE - agroexpert.md

Republica Moldova continuă să fie furnizorul - lider de semințe de floarea soarelui în UE. În perioada 1 iulie 2023 și 25 februarie 2024, țara noastră a exportat o cantitate de 237.738 de tone, cu 61% mai mult decât în perioada analogică a sezonului trecut. Despre aceasta susține expertul în agro-market Iurie Rija.  

„Situația dată este determinată de faptul, că Ucraina, care până acum era furnizorul principal al UE, în sezonul curent și-a reorientat exporturile către alte destinații, dar și de faptul că rutele principale și alternative de export ale țării erau perturbate”, punctează Iurie Rija.

Recomandăm și: Exportul de semințe și ulei de floarea soarelui: Cine exportă și unde

Pe parcursul lunii februarie, prețurile la floarea - soarelui au înregistrat descreșteri atât în Republica Moldova, cât și în țările vecine - România și Ucraina. În Moldova, scăderea a fost cea mai mare, cu 40 $/t pe parcurs de o lună (de la 410 la 370 $/t) în Portul Giurgiulești. În Constanța, a avut loc o scădere de 30$/t - până la 405 $/t în prezent, în Ucraina diminuarea de preț era de 15$/t - până la 290 $/t în porturile Reni/Izmail. 

„Cauza scăderii prețului la floarea soarelui este determinată de cunoscutul fenomen de ieftinire fără precedent a prețului la uleiul de floarea soarelui.

Informațiile se conțin în analiza expertului Iurie Rija privind evoluția prețurilor la floarea - soarelui și ulei de floarea - soarelui. Materialul integral poate fi citit AICI.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!