В Молдове

R. Moldova, România și Ucraina se unesc pentru protejarea râului Prut

Автор: AgroExpert
declarați bazinul râului Prut - agroexpert.md

O declarație privind colaborarea pe râul Prut a fost încheiată între Republica Moldova, România și Ucraina, cu scopul de a consolida activitățile pentru gestionarea în comun a râului și îmbunătățirii calității apei. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ministerul Mediului.

„Această cooperare urmărește îmbunătățirea gestionării problemelor din domeniul apei prin aprofundarea cunoștințelor, dezvoltarea cooperării între autoritățile implicate în perspectiva dezvoltării prevenirii și avertizării timpurii cu privire la riscul de poluare accidentală a apei, dezvoltarea cunoștințelor comune privind biodiversitatea acvatică, în special în Prutul inferior”, se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

Ministrul român a subliniat importanța bazinului râului Prut, care acoperă o suprafață de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi 3 afluenți ai Dunării. Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că principalul său curs fluvial a marcat întotdeauna granițe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează granița dintre România și Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează granița dintre România și Ucraina.

„Aș dori să abordez în primul rând problema apei. După cum știm cu toții, este un element de bază pentru existența vieții, fie dacă ne referim la ființe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora și fauna de care suntem total dependenți. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversității și la deteriorarea ecosistemelor esențiale de pe teritoriul Ucrainei și nu numai. În contextul acestei realități tragice, vom dovedi un angajament puternic față de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală și multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a declarat ministrul român Mircea Fechet.

Râul Prut este al doilea râu după mărime din țara noastră, apa acestuia fiind folosită în economia națională a Republicii Moldova, României și Ucrainei. În bazinul hidrografic al râului Prut există 64 de stații hidrometrice din care 11 în Republica Moldova, 8 în Ucraina și 45 în România.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!