Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Ungariei au semnat un Memorandum de Înțelegere axat pe cooperarea în domeniul agriculturii. Prin acest acord, părțile își propun să extindă și să faciliteze schimbul de cunoștințe, experiență și expertiză tehnică, contribuind astfel la avansarea obiectivelor de dezvoltare economică și socială ale Republicii Moldova.
„Această inițiativă este un pas important spre consolidarea legăturilor de prietenie dintre țările noastre și subliniază angajamentul comun de a promova dezvoltarea durabilă în sectorul agricol”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.
Semnarea Memorandumului înseamnă pentru cei 44 de agenți economici din Ungaria, care activează în Republica Moldova, cât și pentru cei care vor veni să investească. În prezent, împreună cu colegii din Ungaria, dezvoltăm sectorul zootehnic.
La rândul său, ministrul ungar Istvan Nagy a menționat că Moldova este țara posibilităților pentru Ungaria.
„Menționez acest lucru reieșind din afirmațiile companiilor maghiare care activează în Republica Moldova și care sunt mulțumite și doresc să-și dezvolte activitatea în continuare. Acest Memorandum vine să confirme și să asigure durabilitatea relațiilor dintre cele 2 țări Suntem interesați ca cooperarea dintre cele 2 țări să fie de succes”, a menționat Istvan Nyga.
În următorii 5 ani, Republica Moldova și Ungaria vor realiza schimburi de cunoștințe și experiențe legate de procesul de integrare în Uniunea Europeană, vor promova practici agricole durabile, vor susține producția ecologică, vor consolida eforturile în domeniul cercetării și vor amplifica relațiile comerciale.
Documentul mai prevede integrarea companiilor maghiare în dezvoltarea programului „Ferma Moldovenească”, fiind oferit un cadru solid pentru creșterea și dezvoltarea reciproc avantajoasă a sectorului agricol. Prin această colaborare, se urmărește îmbunătățirea eficienței și sustenabilității fermelor din Republica Moldova, precum și stimularea inovației și adoptarea celor mai bune practici agricole.