В Молдове

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost redusă

Автор: AgroExpert
BNM rată de bază - agroexpert.md

Banca Națională a Moldovei a micșorat rata de bază la nivelul de 4,75% anual. Totodată, Comitetul Executiv al BNM a micșorat și ratele la creditele și depozitele overnight, până la 6,75 la sută anul, respectiv 2,75, transmite IPN.

O altă decizie se referă la micșorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 34,0 la sută la nivelul de 33,0. Pentru aceeași perioadă va fi diminuată și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută de la 45,0 la sută la nivelul de 43, 0 la sută din baza de calcul.

Astfel, banca centrală vrea să stimuleze creditarea și să susțină cererea internă, concomitent cu încurajarea consumului și a investițiilor pentru echilibrarea economiei naționale, precizează un comunicat de presă al BNM.

Riscurile și incertitudinile prognozei au crescut mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu. De asemenea, din mediul extern se conturează riscuri aferente cotațiilor la resurse energetice, scăderea activității economice în zona euro, războiul din Ucraina, momentul relaxării politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, șocurile temporare de ofertă și prețurile la produse alimentare.

În același tip, se atestă și incertitudini interne printre care ajustarea tarifelor, modul de reflectare în statistică a compensațiilor la resurse energetice pentru perioada rece a anului, fluxul refugiaților, condițiile meteorologice și recolta agricolă viitoare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку