Inspectorii de mediu din Rîșcani și Edineț au desfășurat recent razii împotriva răspândirii ambroziei, o buruiană cu efecte nocive asupra sănătății și agriculturii. Astfel, au fost întocmite procese-verbale și aplicate amenzi.
În urma inspecțiilor efectuate în localitățile Corlăteni, Sîngureni, Aluniș și Racaria, au fost descoperite focare de ambrozie atât pe terenurile publice, cât și pe cele private.
„Pentru aceste nereguli, au fost întocmite două procese-verbale conform art.117 alin. (3) din Codul Contravențional al Republicii Moldova, aplicându-se amenzi în valoare de 1.200 de lei”, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).
Totodată, în raionul Edineț a fost depistat un teren afectat de ambrozie. Proprietarul terenului a fost sancționat, fiind întocmit un proces-verbal de contravenție în baza aceluiași articol din Codul Contravențional.
„În baza acestui articol, a fost aplicată o amendă pentru neglijența în gestionarea buruienii”, au susținut inspectorii de mediu.
În cadrul acestor operațiuni, autoritățile au explicat populației pericolele aduse de ambrozie și necesitatea eradicării acesteia.
„Această buruiană afectează culturile agricole, reducând semnificativ productivitatea terenurilor. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prevenim răspândirea ambroziei”, precizează IPM.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește tuturor locuitorilor și proprietarilor de terenuri că prevenirea și combaterea ambroziei nu este doar o obligație legală, ci și un act de responsabilitate față de comunitate și mediul înconjurător.
Recomandăm și: Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă ambrozia. Ce amenzi riscă
Amintim că, anterior, inspectorii de mediu au efectuat o razie pe teritoriul raionului Nisporeni împotriva ambroziei. În urma acțiunii au fost întocmite trei procese verbale.
„Trei procese-verbale au fost întocmite pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la ambrozie, soldate cu amenzi în sumă totală de 1.800 lei conform articolului 117 alineatul (3) din Codul Contravențional”, menționează Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).
Află și: Împotriva ambroziei: Au fost aplicate amenzi de aproape 2.000 de lei
Lupta împotriva ambroziei și a altor buruieni este parte integrantă a măsurilor de utilizare rațională a terenului. Măsurile de eradicare trebuie luate imediat și metodic: plantele de ambrozie vor fi tăiate, smulse, distruse și eliminate din zonă. Este de menționat că ambrozia este, de asemenea, rezistentă la unele erbicide, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru măsurile eficiente de prevenire și control.
Citește și: Ambrozia amenință culturile: Cum protejăm terenurile agricole