Marți, reprezentanții sectorului agricol vor fi invitați la discuții. Despre aceasta precizează prim-ministru Dorin Recean. Acesta a adăugat că Guvernul urmărește cu atenție situația din sectorul agricol și înțelege dificultățile cu care se confruntă mai mulți producători din cauza secetei severe. Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează și verifică informațiile în baza cererilor primite.
„Marți îi voi invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol. Guvernul și agricultorii au o misiune comună în perioada următoare - să-i ajutăm pe cei mai afectați de secetă, conștientizând posibilitățile reale ale bugetului. Oricât de mult ajutor am vrea să oferim, trebuie să ținem cont de bugetul existent. Doar o astfel de abordare - una înțeleaptă - va putea duce la soluții care să ajute cu adevărat agricultorii”, subliniază Recean.
Potrivit oficialului, la fel ca în anii precedenți, Guvernul ajută agricultorii și implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor. La rectificarea bugetară din luna iulie 2024, au fost alocați 100 de milioane de lei suplimentar fondului de subvenționare.
Amintim că, mai mulți agricultori cer autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților. Totodată, aceștia solicită o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Fermierii din zona de sud a Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la credite oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se menționează în adresare.
Recomandăm și: Agricultorii cer declararea situației excepționale în raioanele din sudul țării