Producătorii de mere din Moldova vor recolta în acest sezon cu circa 14% mai puține fructe decât în anul 2023. Astfel, pentru 2024, se estimează o recoltă de aproximativ 450 de mii de tone de mere.
Scăderea producției globale se datorează secetei, reducerii suprafețelor de măr cauzată de defrișări și condițiilor meteo nefavorabile și acces limitat la irigare.
„Din cantitatea de 447 de mii de tone se estimează ca aproximativ 134 de mii de tone vor fi destinate exporturilor, menținând astfel nivelul din 2023”, spune directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.
Prognoza recoltei de măr a fost elaborată în perioada 1-17 iulie 2024, în baza sondajelor efectuate în rândul membrilor Moldova Fruct, informațiilor oferite de către specialiștii regionali și datele furnizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și Direcțiile Agricole ale raioanelor Briceni, Soroca și Edineț.
„Tendința de scădere a producției globale de mere nu se limitează doar la Republica Moldova, ci se extinde și la nivelul Uniunii Europene (UE). Aceste tendințe au fost prezentate în cadrul Conferinței anuale Prognosfruit 2024, organizată de Asociația Mondială de Mere și Pere (WAPA), la care Moldova Fruct a participat, în perioada 7-9 august, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală. Conform datelor prezentate la eveniment, producția totală de mere în UE pentru 2024 se estimează la 10,2 milioane tone, reprezentând o reducere cu 11,32% față de anul trecut și cu 13,58% în comparație cu media pe ultimii trei ani”, menționează Iurie Fală.
Cea mai mare scădere este înregistrată de Polonia, care, din cauza înghețurilor de primăvară, a pierdut până la 19,6% din recolta de mere (de la 3,97 milioane de tone în 2023, la 3,19 milioane de tone în 2024).
În ceea ce privește principalele soiuri, în UE, cea mai mare scădere se înregistrează la producția de Idared -18,4%, urmat de Gala cu -11,1% și Golden Delicious cu -10,2. Producția de Red Delicious este estimată să crească cu 2,8%.
Moldova Fruct este membră a Asociației Mondiale de Mere și Pere (WAPA) și participă începând din 2018 la Conferința Prognosfruit.