Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvară și vară, fermierii vor culege mai puține fructe în acest an. Nucile de migdal sunt surse bogate de proteine, acizi grași omega 3, iar un kilogram costă cel mult 250 de lei.
Simion Cerneanu are o livadă de migdale în satul Drăguşeni, raionul Străşeni. În acest an, se așteaptă la o recoltă mai mică față de toamna trecută, scrie tvr.
„Nu este o cultură profitabilă. Un an rodesc iar doi sau trei nu rodesc din diferite pricini. Înghețurile de primăvară aduc cele mai mari daune. Anul acesta nu au fost înghețuri, dar a fost frig și nu s-au dezvoltat migdalele. O să avem cred că de vre-o șase ori mai puține decât în anul trecut”, specifică acesta.
Cea mai mare parte a recoltei de migdale este pentru export, susține Simion Cerneanu.
„Acestea de anul trecut le-am exportat în Uzbekistan majoritatea și puțin în Azerbaidjan. Cele care au mai rămas și nu am putut forma un camion, avem utilaj de procesat, facem miez și le vindem pe piața internă” a menționat agricultorul.
În piețele din Republica Moldova, prețul unui kilogram de migdale ajunge la 250 de lei. Sunt însă și migdale de import, din Statele Unite ale Americii sau Spania, mai ieftine.
„Kilogramul ajunge la 250 de lei. S-au ieftinit cu aproape un dolar. Înainte luam cu nouă dolari, iar acum cu opt", a spus un cumpărător.
„Prețurile sunt mari dar nevoie cumpărăm. Ce să facem? Trebuie să mâncăm și vitamine”, afirmă o femeie.
Migdalele pot fi consumate crude sau coapte. Potrivit nutriționiștilor, acestea au numeroase beneficii pentru organism - sunt bogate în fibre, ajută la digestie și pot trata diverse afecțiuni ale pielii.
„În primul rând sunt hipoalergenice în comparație cu alte tipuri de nuci și nucușoare. Adică proteina din aceste nuci nu provoacă reacții alergice excesive și la foarte multă populație în comparație cu arahidele de exemplu care sunt foarte și foarte alergene. Are și o proteină calitativă și omega trei, are foarte multe vitamine și minerale ca magneziu, fosfor. Adică este foarte benefic pentru sănătate”, a precizat medicul nutriționist, Sergiu Munteanu.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova sunt peste 400 de hectare de livezi de migdali. Deși statul subvenționează plantarea acestora cu până la 15 mii de lei pentru un hectar, suprafața livezilor s-a diminuat în ultimii ani.
„Din păcate suprafața sau patrimonial migdalului pe teritoriul Republicii Moldova este în descreștere. Asta se datorează faptului că sunt soiuri învechite. Noi am păstrat această cultură în politica de subvenționare. Subvenționăm circa 25 % din costurile de investiție. Costurile de investiții sunt până la 60 de mii de lei în funcție de costul materialului săditor. Subvenția este de 15 mii de lei la hectar", declară secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
Anual, fermierii basarabeni culeg până la 500 de tone de migdale. Cea mai mare parte ajunge în străinătate.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!