В Молдове

Recomandări pentru îngrijirea animalelor domestice pe timp de iarnă

Iarna este cea mai dificilă perioadă a anului pentru toate animalele domestice, iar productivitatea și sănătatea acestora depind de confortul creat de crescător. Pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii animalelor, crescătorii trebuie să colaboreze cu serviciile veterinare atunci când observă vreo modificare a stării de sănătate a animalelor, menționează Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM).

„Iarna este cel mai dificil anotimp al anului pentru toate animalele, iar pregătirea acestora într-o gospodărie mică este diferită față de o gospodărie mare. Pe perioada iernii, metabolismul celor mai multe animale încetinește. Pentru a-l stimula, animalele au nevoie de hrană cât mai diversificată și de suplimente care să compenseze eventualul deficit de calorii”a explicat Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, UASM.

Pentru a înfrunta temperaturile reci, animalele din curte trebuie să beneficieze de toate condițiile, atât din punct de vedere nutrițional, cât și al adăpostului.

”Animalele trebuie să fie întreținute în adăposturi curate, dezinfectate și date cu var. Condițiile de microclimat sunt la fel de importante, în grajduri trebuie menținută temperatura de 18 – 20 grade Celsius, de asemenea, animalele trebuie ferite de curenți de aer rece, dar grajdurile nu trebuie să fie închise ermetic.Umiditatea aerului trebuie menținută la 65-75 %. Nu trebuie neglijată nici iluminarea grajdurilor. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12. Dejecțiile sunt inevitabile, dar ele trebuie evacuate zilnic și păstrate corespunzător, periodic trebuie acoperite cu paie și cu pământ pentru a se petrece un proces bio termochimic, care ulterior va deveni un îngrășământ mineral foarte prețios. Suprafața totală de adăpostire și dimensiunea grupului pentru animale se determină în funcție de specie, vârstă, și alte caracteristici biologice. La bovine și la viței – 1,5 m, la tineret – 1,8 m, la vaca în sistem legat, patul cu lungimea de 1,8 m, lățimea de  0,8 m și front de furajare de 50 cm. La ovine, densitatea în saivan trebuie să asigure 1,5 m² pe cap de oaie adultă și 0,35 m² pe miel. Padocul în aer liber trebuie să asigure o suprafață minimă de 2,5 m² pe cap de adult și de 0,5 m² pe miel. În perioada fătărilor, adăpostul se compartimentează în funcție de starea fiziologică a efectivului. La păsări, cotețul trebuie să fie amenajat pe podea cu un așternut, format fie din paie, fie din rumeguș, care vor menține temperatura caldă în adăpost. Pentru stinghii adecvate, gospodarul trebuie să prevadă o suprafață cu lungimea de cel puțin 15 cm pentru fiecare găină. În plus, se va lua în calcul suprafața pardoselei, pe care să poată încăpea circa 9-10 găini pe metru pătrat. De asemenea, este necesar să fie prevăzut câte un cuibar la 7 găini” a recomandat Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, UASM.

 

Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție sporită și furajării adecvate.

”Nu în zadar se spune că ceea ce mănâncă animelele, aceea mănâncăm și noi. Pe timpul iernii trebuie să acordăm o atenție deosebită și alimentației care, fiind săracă în elemente nutritive din cauza lipsei furajelor verzi prezente vara, trebuie suplimentată cu premixuri proteino-vitamino-minerale, iar atunci când se administrează furaje trebuie să nu fie înghețate. De asemenea, nu trebuie să neglijăm apa. Pe timp de iarnă animalele vor fi adăpate de minim de două ori pe zi cu o temeratură a apei de 10-15  grade. Dacă apa va fi prea rece, se pot provoca avorturi la animalele gestante” a atenționat Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, UASM.

Și câinele are nevoie de îngrijire specială.

”Prin intermediul câinelui, se pot transmite anumite maladii animalelor domestice din gospodărie. De aceea, câinii trebuie să fie luați la evidență, trebuie vaccinați contra rabiei, o maladie extrem de periculoasă. Astfel, câinele trebuie să beneficieze de o cușcă bine izolată, cu așternut din paie care trebuie schimbate ori de câte ori se umezesc” a sugerat Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, UASM.

Specialistul recomandă crescătorilor de animale să fie foarte atenți în cazurile în care administrează anumite medicamente animalelor.

”Dacă medicamentele sunt folosite abuziv, nu se respectă termenul de așteptare, prin urmare pot să apară consecințe la consumator. Din acest motiv, pentru a preveni transmiterea bolilor de la animale la om, crescătorii de animale trebuie să citească cu atenție prospectul și să se consulte cu  medicul veterinar, mai ales că multe preparate nu vor mai putea fi procurate decât la indicația specialiștilor” a explicat Vasile Macari, doctor habilitat, conferențiar universitar la Facultatea de medicină veterinară, UASM.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!