В Молдове

Rectificări bugetare! Recean promite să fie ajutați fermierii

Автор: AgroExpert
fermieri subventii buget - AgroExpert.md

Până la sfârșitul anului 2023 Guvernul urmează să opereze două rectificări bugetare, pentru a sprijini dezvoltarea economică a Republicii Moldova infrastructură, sprijin pentru agricultori și creșterea veniturilor cetățenilor, potrivit anunțului premierului Dorin Recean.

El a precizat a spus că rectificare bugetară se va face în două etape. Prima deja a fost supusă consultărilor publice, iar în cea de a doua etapă va începe în lunile iulie – august.

„Rectificarea este necesară, deoarece anul trecut a fost un an cu diverse crize, iar în acest an nu doar pentru a continua gestionarea acestor crize, ci și pentru a avea în vedere alocarea unor fonduri mai mari pentru susținerea economiei, dezvoltarea infrastructurii și creșterea veniturilor populației, pentru care trebuie majorate veniturile tuturor nivelelor de administrație”, a punctat premierul Recean în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.

La prima rectificare bugetară, 100 de milioane de lei urmează să fie acordate agricultorilor pentru a compensa costurile majorate după începerea războiului din Ucraina. Banii sunt destinați subvenționării accizelor la motorină. Dorin Recean a declarat că prin această măsură se urmărește îmbunătățirea dezvoltării economice și a infrastructurii la nivel regional și local, precum și impulsionarea generală a economiei.

Fondul de subvenționare a agriculturii din anul 2023 a fost stabilit la 1,5 miliarde de lei și a rămas neschimbat față de anul trecut. Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au cerut o majorare cu cel puțin 600 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor secetei din anul 2022. Autoritățile au promis că banii vor fi alocați în cadrul rectificărilor bugetare efectuate pe parcursul anului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!