Patruzeci de specialiști din sectoarele turismului și vitivinicol au beneficiat de instruiri pentru consolidarea capacităților și competențelor profesionale în domeniile pe care le reprezintă. Atelierele au fost organizate de Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală, împreună cu președinta Federației ITER VITIS Les Chemins de La Vigne en Europe și consultantă a proiectului, Emanuela Panke, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 1 – 6 februarie 2024. Scopul vizitei a fost de a oferi suport și asistență tehnică reprezentaților industriilor turismului și vitivinicole din Republica Moldova.
Trei module de ateliere de instruire au avut loc pentru categorii diferite de beneficiari. Prima sesiune de instruire a formatorilor din domeniul turismului vitivinicol a fost dedicată cadrelor didactice de la Universitatea de Stat din Moldova (Facultatea de Științe Economice, Departamentul Economie, Marketing și Turism), Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație și Școala profesională nr. 2. Despre aceasta informează Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern.
În cadrul atelierului s-a discutat despre importanța pe care o are mediul academic în formarea de competențe profesionale în rândul tinerilor studenți pentru creșterea vizibilității și atractivității turistice a Moldovei pe plan internațional.
Un alt atelier cu tematica „Wine tourism journey at the wineries. How to achieve certification of excellence” a fost dedicat reprezentanților vinăriilor ce sunt parte a Drumului Vinului Moldovei, certificați ITER VITIS, responsabili de activitatea turistică, manageri de turism, personalul care este implicat în activități directe cu turiștii.
Managerii și reprezentații industriei HORECA și pensiunilor au avut ocazia să afle posibilitățile și oportunitățile pe care le oferă afilierea la Drumul Vinului Moldovei. În cadrul atelierului de lucru s-a discutat despre completarea ofertelor cu experiențe autentice, rurale, gastronomice, conexe oenoturismului, dar și pregătirea necesară pentru oferirea unui nivel și mai înalt al calității serviciilor turistice prestate.
Reamintim că, prin intermediul ANTRIM, în anul 2020, Drumul Vinului Moldovei a devenit parte a Rutei cultural-europene a vinului ITER VITIS și membru al Federației ITER VITIS, iar pe parcursul a 4 ani, ANTRIM, cu suportul strategic al USAID, a promovat și a contribuit la sporirea vizibilității Drumului Vinului Moldovei pe plan internațional, dar și la diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către vinării.