В Молдове

Republica Moldova, amenințată de schimbările climatice. Agricultura cea mai vulnerabilă

schimbări climatice agricultură - AgroExpert.md

Până în anul 2100 temperatura medie pe glob va crește 3-4 grade. Este vorba de încălzirea, care evident va afecta Republica Moldova și ecosistemele ei. Chiar dacă sunt stopate, în prezent, emisiile gazelor cu efect de seră au o durată de acțiune de 50-70 de ani, constată Vasile Scorpan, consultantul pe schimbările climatice.

Potrivit consultantului, e important să tindem spre o creșterea mai moderată a temperaturii globale, însă acest lucru nu se va întâmpla urmare a ceea ce se întâmplă în lume.

„Republica Moldova are Programul de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030, dar și strategia de adaptare a agriculturii unde sunt 50-60 de măsuri pentru fermieri”, susține Scorpan.

În cadrul evenimentului s-a vorbit despre proiectul „Integrarea adaptării la procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol din Republica Moldova”. Valoare acestuia estre de 685 mii USD până în anul 2023, care are menirea de a oferi sprijin Ministerului Agriculturii în vederea realizării unei activități cuprinzătoare care asigură adaptarea la schimbările climatice în procesele de planificare ale sectorului agricol, asigurând o abordare sensibilă.

Este vorba de îmbunătățirea înțelegerii și cunoștințelor specializate ale părților interesate din sectorul agricol cu privire la integrarea sistematică a considerentelor de gen și aplicarea înțelegerii și cunoștințelor specializate respective în viziunea strategică sectorială și luarea deciziilor pentru a atinge integrarea consecventă a activităților legate de gen în cadrul planificării de adaptare în sectorul agricol.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!