В Молдове

Rezultatele înregistrate la un an de la integrarea UASM în UTM

Автор: AgroExpert
integrarea UASM în UTM - agroexpert.md

Anul 2023 a fost unul plin de realizări pentru Universitatea Tehnică din Moldova. La un an de la fuziunea Universității Agrare de Stat din Moldova cu UTM, rectorul Viorel Bostan a publicat o retrospectivă privind rezultatele și realizările înregistrate.

Chiar dacă în cadrul protestelor organizate de către reprezentanții UASM a fost vehiculată cifra de peste 5.000 de studenți, ulterior reducându-se la 3.500, urmare a transferului dosarelor și a prezentării de către responsabili a informației despre numărul real a studenților s-a identificat un număr total de 2.287 de studenți la 6 facultăți din cadrul UASM, majoritatea fiind la frecvență redusă și de la programele de studii din domeniile Economie și Drept.

La domeniile de formare Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost identificați:

  • facultatea de Agronomie – 347 de studenți la licență, dintre care 168 la frecvență redusă,
  • facultatea de Horticultură – 187 de studenți la licență, dintre care 67 la frecvență redusă,
  • facultatea de Medicină Veterinară – 172 de studenți la studii integrate.

Reieșind din numărul studenților, spațiile disponibile și analiza economico-financiară a fost luată decizia de a transfera studenții și cadrele dicactice de la facultățile Inginerie, Economie, Cadastru și Drept la facultățile de profil existente la UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei și de a comasa facultățile de Agronomie și Horticultură. Prin urmare, în cadrul UTM au fost formate două noi facultăți:

  • Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului
  • Facultatea de Medicină Veterinară.

„Situația bunurilor imobile proprietate publică, aflate în gestiune ex-UASM denotă clar lipsa preocupării de către persoanele responsabile de integritatea și starea tehnică a acestora. În perioada rece a anului temperatura aerului în sălile de curs, laboratoare și birouri din corpurile de studii a campusului Mircești era de 14-16 grade C. Sistemul de alimentare cu caldură nu a fost reparat de zeci de ani, pe alocuri era lipsa, iar 90% din geamuri aveau un grad de deterioare înalt. Lotul experimental din campusul Mircești era în paragină. Ferma didactică avea echipamente de deservire defecte. Multe spații nu erau utilizate de mai mulți ani”, susține rectorul Viorel Bostan.

Printre realizările menționate de acesta se numără:

  • Investiții în infrastructură (reparații săli de instruire, căi de acces, grupuri sanitare, intervenții pe sistemele termice, apă și canalizare etc.). Volumul lucrărilor efectuate este de 11 milioane lei, printre care:
  1. Au fost instalate 312 geamuri noi termopan, 67 de uși noi din PVC.
  2. A fost schimbat integral/reparat sistemul de alimentare cu căldură în 4 corpuri de studii (2.540 de secții de calorifere, 1426 m de țeavă de apă și canalizare).
  3. Au fost reparate capital 39 de auditorii, 7 laboratoare, 10 birouri pentru profesori.
  4. Au fost pavate/asfaltate și iluminate căi de acces spre corpurile de studii 1300 m2.
  5. Reparate utilajele de la ferma didactică, instalat gard, reparații curente a încăperilor.
  6. Curățat si replantat lotul experimental.
  • Dotat și deschis laboratorul Radiologic la Medicină Veterinară.
  • Dotată și deschisă clinica veterinară pentru animale de campanie (Centrul Medical Veterinar Universitar).
  • Lansarea Agrotek Arena cu finanțarea din partea USAID Moldova.
  • Includerea domeniului Stiințe Agricole și Medicina Veterinară în proiectul Băncii Mondiale, etapa 2 cu finanțarea asigurată de 1,1 milioane euro.
  • Obținut finanțarea suplimentară de 250 de mii de euro din proiectul Livada Moldovei, investiți în două sere tehnologizate.
  • Obținut finanțarea complimentară pentru dotarea laboratoarelor în Științe Agricole și Medicină Veterinară în volum de peste 3 milioane lei.
  • Negocierea referitor la transmiterea în gestiunea UTM a circa 570 ha de pământ arabil pentru stațiunea didactică, aspect care va contribui la formarea abilităților practice a studenților la și desfășurarea activităților de cercetare aplicată în Agronomie și Horticultură.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța că mai multe instituții de cercetare și universități vor fi reorganizate, urmând să fie modernizate, iar pentru asta s-au alocat 700 de milioane de lei. Acțiunea este parte a reformei „Universități Moderne”.

În urma comasărilor, în loc de 16 instituții de învățământ superior publice au rămas 11. Ministerul Educației a motivat reforma prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.
 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!