В Молдове

Rezultatele Proiectului IFAD: În ce sectoare agricole s-a investit

Автор: AgroExpert
investiții proiecte IFAD VII - agroexpert.md

Pe parcursul a șapte ani de implementare a Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), agricultorii au beneficiat de un suport în valoare de aproximativ 23 de milioane de dolari.

Fondurile au fost direcționate, în special, către sporirea rezilienței întreprinderilor agricole vulnerabile față de efectele schimbărilor climatice, precum și către segmentele defavorizate ale populației din zonele rurale.

Infuzia financiară din partea IFAD a atras investiții din partea beneficiarilor, Guvernului Republicii Moldova și instituțiilor financiare partenere, însumând circa 16,7 milioane de dolari. Aceste date au fost comunicate, în cadrul conferinței UCIP IFAD, unde au fost scoase în evidență realizările, provocările, lecțiile învățate  pe parcursul implementării proiectului și impactul acestora asupra beneficiarilor din domeniul agricol.

La eveniment, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Andrian Digolean a subliniat importanța sectorului agricol în Republica Moldova, care este unul dintre cei mai importanți angajatori, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 21% din populația activă a țării. De asemenea, a menționat că o mare parte dintre cei care se întorc în țară, din diasporă, sunt interesați să se implice în activități agricole sau în domenii conexe ale agriculturii.

„Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și rurală 2023-2030, dezvoltată de MAIA își propune stimularea inițierii și dezvoltării afacerilor agricole, cu accent pe implicarea tinerilor, femeilor antreprenoare și migranților reveniți. Pentru a atinge acest obiectiv, sunt implementate diverse măsuri și programe, iar unul dintre principalii actori în acest proces este UCIP-IFAD. Prin intermediul UCIP-IFAD, se oferă diverse facilități financiare și asistență tehnică pentru diferite categorii de fermieri și antreprenori agricoli. Acestea includ credite cu porțiuni de granturi pentru fermierii micro, tineri fermieri și femei antreprenoare, precum și suport pentru tinerii antreprenori în cadrul afacerilor agricole”, a menționat Andrian Digolean.

În cadrul proiectului, peste 55 de mii de gospodării sau peste 155 de mii de persoane au beneficiat de suport financiar și asistență tehnică. Din totalul creditelor și granturilor acordate pe parcursul proiectului, activitățile de producere au constituit 52% și au fost focusate pe următoarele sectoare agricole: horticultura, zootehnia, apicultura, agrofitotehnia.

Astfel, a fost acordat suport financiar și asistență tehnică agricultorilor pentru procurarea utilajului agricol, achiziționarea sistemelor de irigare, dotarea cu echipament și utilaje a fermelor zootehnice, dar și procurarea utilajului pentru extragerea și procesarea mierii. Activitățile post-recoltare au constituit 42 la sută, iar asta a presupus oferirea suportului în sortarea, procesarea și păstrarea produselor agricole la rece, dar și achiziționarea panourilor fotovoltaice.

Activitățile non-agricole în cadrul proiectului, care au constituit 6%, au fost focusate spre dezvoltarea agroturismului și procurarea mașinilor de cusut pentru croitorie în cadrul suportului acordat femeilor antreprenoare.

„Prin intermediul acestui proiect au fost construite 8 segmente de drum, 7 sisteme de irigare care vor asigura irigarea a 487 de hectare de pământ pentru 34 de întreprinderi agricole, construite și reabilitate 4 lacuri de acumulare a apei. Totodată, 270 de fermieri au obținut granturi pentru finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor agricole la schimbările climatice. În același timp, 170 de femei micro-antreprenoare au accesat granturi pentru dezvoltarea afacerilor agricole. Un alt aspect important din acest proiect a fost direcționat pentru susținerea înființării a 456 de hectare de plantații forestiere și a 67 de hectare de învelișuri de ierburi. Proiectul a vizat și consolidarea capacităților de gestiune eficientă a afacerilor agricole instruind, în acest sens, circa 1900 de persoane”, precizează director UCIP IFAD, Iurie Ușurelu.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!