В Молдове

Rezultatele ședinței Comisiei destinată agricultorilor. Ce spune MAIA

Автор: AgroExpert
Comisia destinată agricultorilor dosare secetă - agroexpert.md

Autoritățile au recepționat circa 200 de apeluri din partea agricultorilor are au fost afectați de secetă, pentru a afla despre procedura de solicitare a Avizului de atestare a impedimentului justificator (Certificat de forță majoră). Din acest număr, circa 100 de agricultori au depus dosare, însă acestea încă necesită completări cu anumite acte.

Datele au fost prezentate în cadrul Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023.

La ședință s-au analizat structura categoriilor de fermieri cu dificultăți de plată și onorarea obligațiilor, în baza listelor agenților economici recepționate de la Asociații și a rapoartelor preliminare realizate de băncile comerciale.

„Listele transmise de asociații au fost divizate per creditori și expediate separat către aceștia. Unele instituții creditoare au solicitat termen suplimentar pentru a furniza informațiile solicitate. Pentru a avea o abordare detaliată și cuprinzătoare, odată ce vor fi recepționate toate datele, vor fi generalizate și puse la dispoziția Asociațiilor”, se arată în comunicatul MAIA.

Secretarul de stat Vasile Șarban care este și președintele Comisiei a menționat că problema este tratată cu responsabilitate, iar abordările tuturor părților trebuie să fie echilibrate în așa mod încât să nu fie perturbate relațiile creditorilor cu agricultorii.

Precizăm că, Asociația Forța Fermierilor au susținut că, comisia specială pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, creată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), deocamdată nu este funcțională.

Citește și: Agricultorii sunt dezamăgiți de activitatea Comisiei pentru analiza problemelor

„Din data creării Comisiei, 4 decembrie 2023, a avut loc o singură ședință. Ministerul a solicitat de câteva ori de la mai multe asociații informația despre fermierii, care se află în incapacitate de plată. Conform declarației publice a secretarului de stat, domnului Vasile Șarban, primele 120 de întreprinderi agricoli au prezentat informația solicitată. Însă, după întocmirea listei respective nu a urmat nimic”, se arată în comunicatul emis de Asociație.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!