В Молдове

Roada mai mică cu 40% a producției agricole a amorțit exporturile

Автор: AgroExpert
agricultură producție export- AgroExpert.md

Exporturile de mărfuri și produse moldovenești s-a cifrat la 3,9 miliarde dolari, cu 41,3% mai mult în 11 luni ale anului 2023 față de perioada similară a anului precedent, arată datele Biroului Național de Statistică.

Republica Moldova a exportat cereale și produse din cereale în sumă de 405,6 milioane dolari cu o pondere de 10,4% din totalul exporturilor. Semințele și fructele oleaginoase au însumat 366,6 milioane dolari sau 9,4% din totalul exporturilor de mărfuri, iar legumele și fructele au avut o pondere de 8,2% din totalul livrărilor de mărfuri și produse în străinătate.

Exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate au crescut de 3,5 ori, semințele și fructele oleaginoase (de 1,7 ori), cerealele și preparate pe bază de cereale (+25,5%), iar legumele și fructe (+16,0%).

Principalele destinații ale exporturilor de produse agricole moldovenești au fost România (28,7%), Ucraina (15,9%), Italia (7,8%), Turcia (7,2%), Germania (5,5%).

La începutul anului 2022, Republica Moldova a înregistrat o creștere puternică a exporturilor datorită anului agricol 2021 favorabil, care a fost și cel mai bun de la independență încoace. Producția agricolă a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri, iar prețurile au fost dintre cele mai bune la producția agricolă. „Însă, anul 2022 a fost unul foarte prost pentru domeniul agricol. Volumul producției agricole a scăzut enorm. Roada pentru unele produse a fost cu 30-40% mai mică față de 2021. Respectiv, în prezent avem o încetinire a creșterii exporturilor produselor agricole, deoarece nu există aceleași volume de mărfuri care au fost în 2021”, constată economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, războiul din Ucraina a influențat asupra producției agricole din regiunea separatistă transnistreană, care tradițional se exporta prin Republica Moldova, dar și prin Ucraina. În prezent, o parte considerabilă a producției agricole din regiunea separatistă transnistreană se exportă prin câmpul legal al Republicii Moldova;

Veaceslav Ioniță afirmă că ultimele luni din 2022 au arătat că avem o tendință clară de scădere a exporturilor moldovenești, iar că cea mai puternică scădere o are producția agricolă și că atât timp cât avem o economie bazată și dependentă de agricultură, care a ajuns într-o stare vulnerabilă, inclusiv din cauza condițiilor climaterice, avem și o economie cu o competiție negativă de prețuri.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!