Ministerul Agriculturii din România a întârziat cu ordinul prin care se aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei ce va emite agenților economici acordurile pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizarea pe teritoriul României a cerealelor din Ucraina. Acesta ar fi trebuit emis cel târziu pe 30 octombrie, potrivit legii.
Deși este în vigoare începând cu 13 octombrie, ordonanța de urgență (OUG 84/2023) prin care a fost instituit un mecanism de control și limitare a importurilor de de cereale din Ucraina nu își poate produce efectele. Și aceasta pentru că nu s-a constituit comisia ce își dă sau nu acordul pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizare a mărfurilor din țara vecină, scrie presa din România.
Potrivit OUG „regulamentul de organizare şi funcţionare al comisiei se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, adică până pe 26-30 octombrie. Or, proiectul de ordin al ministrului este încă în avizare internă, urmând publicarea sa în transparență decizională în câteva zile, potrivit informațiilor Economica.
În acest context, agenții economici vizați de ordonanță, adică operatorii cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi de fabricarea uleiurilor şi grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; creşterea animalelor nu pot practic solicita acordul pentru a pune pe piață grâu și meslin de porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea-soarelui din Ucraina.
Care sunt consecințele. Industria de panificație inundată de importuri ieftine de făină
Jucătorii implicați spun însă că au mari probleme financiare sau că sunt în blocaj și cu și fără OUG 84/2023, pentru că problemele sunt altele acum.
Astfel, industria de morărit și panificație are suficientă materie primă și la prețuri din ce în ce mai mici din România. Nu ar avea nevoie de marfă de import. În schimb, este „complet blocată” din cauza importurilor ieftine de făină și tărâțe, adică produse procesate din cereale.
Or, pentru această problemă nu există încă vreo soluție acceptată la nivel de UE.
„Pentru industria de morărit și panificație nu este niciun ajutor această ordonanță. Pe noi ne deranjează importurile de produse procesate, pentru că apar pe piață, nu știu cum, oferte la prețuri de neconcurat, cu 20-30% sub prețurile pe care noi le putem oferi. Așadar, nu are nicio importanță dacă se pot da licențe de import sau nu dacă tu nu poți vinde făina pe care o produci”, a declarat pentru Economica Viorel Marin, președintele ANAMOB – Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România.
Potrivit acestuia, autoritățile știu de această problemă încă de anul trecut, dar nu s-a ajuns la un consens cu Bruxellesul cu privire la introducerea unui sistem de licențiere și în cazul produselor procesate.
„Soluția ar fi reintroducerea taxelor vamale la importul de produse procesate”, crede președintele ANAMOB.
Producătorii de carne de vită vând sub cost
Situația în industria cărnii de vită este asemănătoare. Crescătorii de animale pentru carne nu au probleme din cauza lipsei cerealelor ci din faptul că piața se contractă și cresc importurile de produse de slabă calitate.
„Acest mecanism de autorizare nici nu ne ajută, dar nici nu ne încurcă. Pentru vacile de carne de abia acum începe perioada în care le aducem de pe pășune, iar prețul cerealelor a scăzut, diferența dintre marfa locală și cea din Ucraina fiind foarte mică. În schimb, avem probleme la comercializare. Au crescut prețurile de producție cu peste 30% față de acum trei ani, dar noi vindem cu aceleași prețuri ca atunci din cauza scăderii consumului. Spre exemplu, noi vindem tăurași pentru îngrășare la export, inclusiv în Turcia unde piața s-a contractat, iar la nivel local consumul din HoReCa a scăzut. De asemenea, mare parte dintre fermierii noștri au și suprafețe cultivate cu cultură mare, iar prețurile sunt foarte mici. Aceasta în contextul în care până acum am avut pierderi și în zootehnie. Nu știu dacă o să mai avem crescători în 2-3 ani. Majoritatea ar vinde mâine dacă ar obține un preț corect”, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).
Cine va da acordul privind importurile de cereale din Ucraina
Potrivit OUG, în vederea emiterii acordului, în cadrul Ministerului de resort se înfiinţează o comisie, ca organism deliberativ, fără personalitate juridică, aprobată prin ordin al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale, în următoarea componenţă:
- un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
- un reprezentant al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
- un reprezentant al Autorităţii Vamale Române;
- un reprezentant al ministerului de resort;
- un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Comisia are următoarele atribuţii principale:
- verificarea documentelor;
- prezentarea de propuneri ministerului de resort privind emiterea acordului;
- analizarea aplicării măsurilor de anulare a acordului.
Comisia poate solicita operatorului economic completarea documentelor, dacă este cazul. Comisia emite o notă cu propunerea motivată de emitere a acordului sau de respingere a cererii, în termen de două zile lucrătoare de la data întrunirii comisiei.
Comisia poate respinge o cerere de emitere a acordului în cazul în care:
- documentaţia este incompletă sau operatorul nu transmite documentele solicitate;
- documentele prezentate nu sunt conforme.
Respingerea cererii poate fi contestată în condiţiile Legii contenciosului administrativ.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!