Pe masa de Paște, pe lângă bucatele tradiționale, de nelipsit este și vinul. Acesta trebuie să completeze gustul mâncărurilor. Între tradițiile religioase, obiceiurile familiale și gusturile personale, selecția vinului este o decizie importantă.
În acest context, AGROEXPERT a întrebat atât un sommelier, cât și comunitatea pasionaților de vinuri care este, după părerea lor, băutura potrivită pentru masa de Paște.
Sommelierul Dumitru Coslet precizează că, dacă ar trebui să aleagă licoare pentru Paște ar opta pentru Champagne millésime.
„Aș alege Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs, din 2006, căci are aciditatea suficientă pentru a împrospăta palatinul după mâncare, dar poate fi servit și la aperitiv”, explică el.
Din Republica Moldova, Dumitru Coslet recomandă alături de bucatele tradiționale vinurile albe, precum Cricova Elogiu, Purcari Grande Cuvee sau Radacini Metier Zero.
Lumea vinului este una subiectivă, în acest sens, am aflat și părerea pasionaților de vinuri prin intermediul unui grup de specialitate. Răspunsurile au fost diverse, de la vin de casă, la vin roșu.
„Vin de casă cu pască, ouă roșii și ceva legume. Fără exces de bucate. La desert vom avea cozonac cu lapte de casă”, spune Andrei Vascautan.
De cealaltă parte, Andreea Gîndea a subliniat potrivirea vinului roșu cu carnea de miel.
„Datorită faptului că se consumă carne de miel, vinul roșu este cel mai potrivit”, susține aceasta.
Totodată, un alt pasionat de vin, insistă asupra alegerii unui vin de calitate, în special pentru masa tradițională cu carne de miel.
„Pentru masa de Paște, vinul roșu este potrivit cu carnea de miel. Recomand un vin de calitate, atât din soiuri internaționale, cât și autohtone. Respectiv, indiferent de producător, să fie din gamele superioare”, susține Nicolae Minciuna.
Totuși, alegerea vinului potrivit pentru masa de Paște este o decizie personală, iar gusturile pot varia în funcție de preferințe și tradiții familiale.
Indiferent dacă optați pentru un Champagne, vin moldovenesc sau pentru un vin alb sau roșu, important este să îl savurați în compania celor dragi și în spiritul bucuriei sărbătorii de Paște.