В Молдове

S-a scumpit carnea de pui: Unii producători riscă să falimenteze

În ultima perioadă scumpirile se țin lanț. Pe parcursul lunii ianuarie, majoritatea avicultorilor au scumpit carnea de pasăre cu 5-7%.

Președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova (APAM), Eugeniu Voinițchi, a declarat că scumpirea apare în urma creșterii prețurilor la carburanți și gaz natural, ceea ce a condus la majorarea costului de producție.

„Costul de producție al cărnii s-a mărit cu 30-35% în urma scumpirii carburanților și gazului. Dacă până la scumpirea gazului pentru un kilogram de masă vie se cheltuia în jur de 2 lei pentru gaz, acum depășește 5 lei, ceea ce înseamnă o scumpire semnificativă”, a menționat Eugeniu Voinițchi.

De asemenea, dacă statul nu va interveni cu măsuri de susținere a sectorului zootehnic, multe întreprinderi zootehnice ar putea falimenta.

„La moment, costul de producție depășește costul de vânzare. Sectorul producătorilor de carne și ouă lucrează în minus.”

În acest sens, producătorii de carne de pasăre, porc și iepure au solicitat o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Finanțelor.

Una dintre soluțiile propuse de președintele APAM ar fi eliminarea taxei pentru valoarea adăugată, măsură întreprinsă și în Polonia.

„În Republica Moldova, taxa reprezintă 20%, ceea ce reprezintă o povară fiscală destul de complicată pentru sectorul zootehnic. Cu părere de rău, nu suntem auziți.”

sursa:bani.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!