В Молдове

Se anunță o criză globală de cereale. Producția nu acoperă necesarul estimat de consum. Agricultura Moldovei, la mila lui Dumnezeu

producție agricultură recoltă - AgroExpert.md

Consiliul Internațional pentru Cereale (International Grain Council – IGC) și-a redus prognoza pentru recolta globală de cereale cu 24 de milioane de tone. Adică cu 40 de milioane de tone mai puțin decât în ​​sezonul curent. Prognozele de recoltă atât pentru porumb, cât și pentru grâu nu acoperă volumele de consum preconizate. Aprovizionarea se face deci în detrimentul stocurilor. Acest lucru va menține prețurile la cereale pentru o lungă perioadă de timp.

Se preconizează că recoltele revizuite cu minus pentru grâu, porumb și sorg vor limita producția totală de cereale la 2.251 de milioane de tone în 2022/2023: adică cu 40 de milioane de tone mai puțin decât în ​​anul de comercializare curent 2021/22, spune IGC. Deoarece consumul de hrana pentru cereale este redus considerabil de prețurile foarte ridicate de pe piață, consumul total de cereale este de așteptat să scadă cu 8 milioane de tone față de anul precedent, potrivit agrointel.ro.

Aceasta ar fi prima scădere globală a consumului din 2015/16. Stocurile globale de cereale, în valoare totală de 580 de milioane de tone, vor fi cu 5% mai mici decât în ​​sezonul curent, cauzate de scăderea stocurilor la principalii exportatori. Comerțul mondial este de așteptat să scadă cu 3%, până la 404 milioane de tone, în principal din cauza scăderii exporturilor de porumb și orz.

În ceea ce privește Republica Moldova, în Raportul asupra inflației, BNM susține că există incertitudini cu privire la producția agricolă din 2022 și 2023. Recolta din anii 2022 și 2023, respectiv, prețurile la produsele alimentare pe piața internă vor depinde, în cea mai mare măsură, de condițiile agro-meteorologice din anul curent și anul viitor. Evoluțiile în sectorul agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru următorii doi ani este marcată de o incertitudine pronunțată.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna anului trecut, în Republica Moldova, au fost semănate cu grâu de toamnă circa 255.000 de hectare de terenuri agricole. Astfel, suprafața semănată este cu peste 21% mai mică decât cea prognozată a fi destinată culturii grâului – de 325.000 de hectare.

Potrivit ministerului, această micșorare a suprafețelor însămânțate cu grâu de toamnă se datorează insuficienței precipitațiilor, în perioada optimă de semănat în toamna anului 2021, precum și întârzierii campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni și mai mult. Potrivit agricultorilor, unii dintre ei au recoltat porumbul tocmai în luna decembrie.

Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță afirmă că în anul 2021 pentru prima dată, de la obținerea independenței, producția agricolă în întreprinderile agricole a depășit producția agricolă din cele individuale. „Agricultura noastră începe să fie ceea ce trebuie să fie. Sper că anul 2022 nu va fi unul prost pentru agricultură. Avem prețuri foarte bune, avem volume foarte mari de produse agricole, iar producția agricolă a fost cea care a constituit baza exporturilor noastre”, a spus expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!