В Молдове

Seceta afectează agricultura: Fermierii nu pot prelucra pământul pentru cultivare

Автор: AgroExpert
seceta agricultori cultivare - agroexpert.md

Seceta de anul trecut, dar și precipitațiile insuficiente din acest an îi împiedică pe agricultori să prelucreze pământul pentru cultivare. Este și cazul lui Mihai Calaraș din satul Ișnovăț, raionul Criuleni. Fermierul spune că deși zilele trecute a plouat nițel, doar o mică parte din sol a reușit să absoarbă apa. Mihai a încercat să facă anumite lucrări în câmp, dar efortul a fost zadarnic. Din cauza pământului uscat, și-a stricat utilajele agricole. Specialiștii în agricultură susțin că lipsa precipitațiilor poate fi o consecință a încălzirii globale.

Mihai Calaraș spune că precipitațiile de zilele trecute i-au dat speranțe că poate începe lucrările în câmp, însă nu a fost să fie, transmite jurnal.md.

„Ne-a dat Domnul niște precipitații pe data de 4 spre 5 noiembrie, și ieri am încercat să arăm. Ne-am gândit că poate s-a primi cu aratul, însă pământul este uscat pe un strat de până la doi metri, poate și mai jos. Nu este nicio picătură de umiditate. Plugul nici nu intră. Dacă îl punem mai adânc noi defectăm plugurile”, afirmă acesta.

Agricultorul este îngrijorat de această situație, pentru că umiditatea insuficientă a solului poate să-i compromită efortul.

„Asta numaidecât o să afecteze arătura. Noi mai avem timp poate o lună, poate o lună și jumătate ca să arăm. Mai apoi vor fi consecințe mari. Sperăm că vor fi precipitații și vom putea ara. Sperăm că vom ieși cumva din situație, dar deja un minus pentru anul viitor se simte”, precizează Mihai Calaraș.

O toamnă fără precipitați a fost și în anul 2019, menționează bărbatul. Potrivit lui, situația din acest an este și mai gravă.

„Și culturi de prima grupă și culturi de a doua grupă, am avut mari probleme. Porumbul în anul cela nu s-a făcut, țin minte. Noi am procurat și am dat la cote în altă parte, în alte zone ale Moldovei unde au fost mai multe precipitații”, susține agricultorul.

Specialiștii în agricultură cred că lipsa precipitațiilor poate fi o consecință a încălzirii globale.

„Cu regret, noi am exclus culturile perene, care au un sistem foarte bine dezvoltat, și am exclus gunoiul de grajd. În acest fel noi puțin hrănim solul. Filozofia noastră de bază este să hrănim plantele cu îngrășăminte minerale. Problema este inversă. În primul rând trebuie să avem grijă de sol. Trebuie în primul rând să îmbunătățim calitatea solului, să hrănim solul”, specifică doctorul habilitat în științe agricole Boris Boincean.

Boris Boincean i-a îndemnat pe agricultori să aplice alte metode de prelucrare și fertilizare a solului, pentru a face față lipsei de precipitații.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!