Seceta lovește și în crescătorii de albine din România. Plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate și, în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori. Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte puțini. Apicultorii avertizează că dacă nu va ploua în curând mierea românească va fi puțină și scumpă.
Nu mulți apicultori se pot lăuda că au stors miere de salcâm în 2022. Asta, pentru că în județul Timiș mare parte a florilor de salcâm au fost distruse de caniculă. Apicultorii au dus stupii în alte zone din țară ca să poată produce miere.
Până și simplele flori de câmp s-au uscat, iar apicultorii trebuie să hrănească singuri albinele, ceea ce înseamnă pentru ei costuri în plus.
Fiecare apicultor investește și caută să poată scoate și acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuită, faci din plăcere.
Pentru că la vecinii din Ungaria nu este secetă, deoarece ei își irigă culturile, mulți apicultori din Arad, spre exemplu, merg cu stupii până la graniță ca albinele să polenizeze plantele din țara vecină.
Apicultorii din Republica Moldova susțin că seceta din acest an îi va aduce în pragul disperării! Există riscul pierderii familiilor de albine. Albinarii nu-și înregistrează afacerile, iar din această cauză nu pot primi subvenții sau credite nerambursabile, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
Seceta, defrișările pădurilor și schimbarea climei sunt doar câteva dintre cauzele care duc la scăderea producției și calității mierii.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!