В Молдове

Seceta usucă Moldova! Maia Sandu: Anii secetoși sunt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada pe câmpuri

Автор: AgroExpert
seceta moldova sandu - AegroExpert.md

Schimbările climatice sunt o problemă reală și cu efecte de durată. În Moldova anii secetoși sunt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada pe câmpuri, seacă apele în fântâni, lacuri și râuri, și usucă copacii în păduri. Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la conferința dedicată schimbărilor climatice.  

Potrivit președintelui, chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte complicată, cu un război în vecinătate, cu o criză energetică majoră, cu o situație economică incertă, trebuie să abordăm la modul cel mai serios și problema schimbărilor climatice - și să acționăm. Ce trebuie să facă fermierii ca să nu mai piardă roada din cauza secetei, cum pot ști ce soiuri de plante sunt mai rezistente la secetă, pentru a le cultiva? Ce copaci trebuie să sădim ca să ne asigurăm că se vor prinde, vor crește și vor rezista și peste 100 de ani? Cum putem să ne protejăm resursele de apă ca să nu le irosim? Ce sisteme de irigare putem folosi, ca să fie eficiente, să folosească apă puțină și reciclată?

„I-am îndemnat pe participanții la conferință să caute împreună răspunsuri la aceste întrebări. Cu toții trebuie să învățăm de la cercetători și oameni de știință, de la fermieri și silvicultori din țară sau de peste hotare, de la cei care au obținut rezultate concrete în adaptarea la schimbările climatice. Astfel, vom putea lăsa generațiilor următoare o țară mai verde, mai sănătoasă, o țară în care vrei să trăiești”, a spus Sandu.

În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 1,6 milioane hectare.

Potrivit agenției „Apele Moldovei”, R. Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, au fost vândute pe bucăți la fier uzat.

обратно к списку