В Молдове

Serghei Tutovan: ”Am discutat despre sistemul Pergola cu expertul italian Vito Manisi, aflat în Moldova”

Expert: Сергей Тутован

Începând cu 19 iulie până pe 22 iulie, în Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru, expertul italian Vito Manisi, care a acordat asistență tehnică privind gestionarea plantațiilor de struguri de masă pe sistem Pergola. Consultațiile au fost posibile pentru producătorii de struguri de masă, în cadrul proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, în parteneriat cu Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul.

De regulă, producătorii  de struguri de masă din Moldova utilizau sistemul de formare a viței de vie ”Spalier Vertical”, dar pentru că sistemul intensiv Pergola este utilizat pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA, pe parcursul ultimilor ani, tot mai mulți producători de struguri din Moldova au preluat acest sistem de suport.

Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, dar și directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul ne-a comunicat că în prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au ajuns la circa 300 de hectare, comparativ cu 6 hectare atestate acum 5 ani.

”O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, dar și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații. Noi cu expertul italian Vito Manisi nu am avut seminar, dumnealui a oferit consultanță individuală producătorilor care au solicitat părerea sa la anumite probleme concrete. Astăzi am avut o vizită cu dumnealui în Vadul lui Isac, raionul Cahul, unde am discutat despre operațiile în verde, s-a menționat despre decopertarea finalizată în această perioadă, cât de necesară este această operațiune. Am discutat despre înlăturarea parțială a strugurilor care nu arată așa cum trebuie,mai exact părțile care n-au fost polenizate corespunzător, dar îndeosebi expertul italian a atras atenție la tratamentele fito-sanitare, care sunt primordiale, fără de care nu vom avea ce recolta.Acesta a menționat cât de importantă este calitatea preparatelor utilizate, subliniind că sulful este necesar pentru a fi aplicat împotriva făinării” a povestit Serghei Tutovan.

Un aspect destul de prețios pentru dezvoltarea plantației chiar și pe sistem Pergola, menționat în discuția cu expertul italian, a fost fertigarea, o tehnică revoluționară în irigații.

”Fertigarea este un tip de tehnică care permite aplicarea simultană a apei și a îngrășămintelor printr-un sistem de irigare, elementele micro și macro necesare plantației. Acest lucru face posibil să se aplice nutrienții necesari, astfel încât să se poată dezvolta bine și să crească productivitatea. De asemenea s-a discutat despre prelucrarea solului dintre rânduri, unii producători aveau intenția să cultive acele porțiuni, însă expertul italian a recomandat să se renunțe la această idee, din motiv că am putea agrava situația fito-sanitară. Personal, mi s-a părut concluzia rațională, deși niciodată nu m-am gândit la acest detaliu” a menționat Serghei Tutovan.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul ne-a mai povestit că datorită suportului USAID APM au fost înființate două loturi demonstrative, cu utilizarea unor elemente inovative, cu instalarea plasei de protecție anti-grindină, pe o suprafață de 2 ha în Vadul lui Isac, raionul Cahul și al doilea lot, în gospodăria Largul Holdelor, din satul Grigorievca, raionul Căușeni.

”Anul acesta am plantat vița de vie, s-a instalat spalierul, parii din beton, urmează să fie plasată plasa.Ne dorim să încercăm ceva mai inovativ, vom vedea rezultatele, dar deocamdată este prematur să invităm acolo, dar neapărat vom avea instruiri, seminare în cele două locații” a subliniat Serghei Tutovan.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!