Asociația Producătorilor Strugurile de Masă din Cahul, în parteneriat cu USAID/APM, pe data de 22 aprilie 2021 a organizat instruirea teoretico-practică pentru producătorii de struguri de masă cu genericul ”Fertilizarea plantațiilor viticole în condițiile anului 2021". Instruirea s-a desfășurat în exploatația agricolă "Arghir Ilie" GȚ, s. Lebedenco, raionul Cahul.
Președintele APSM Cahul, Serghie Tutovan ne-a asigurat că evenimentul a decurs cu respectarea tuturor rigorilor impuse de starea de urgență, cu prezența a 14 participanți.
”Am discutat despre toate tipurile de fertilizare, începând de la cea de bază, cu fertilizanți solizi, fie toamna sau primăvara. Dacă e să vorbim despre fertilizanții cum sunt superfosfatul, clorura de potasiu, atunci este nevoie de îi administrat în toamnă, deoarece până primăvară fosforul devine accesibil, iar clorul se spală în orizonturile adânci. Subliniez că vița de vie „detestă” clorul”. Dar nu mai este un secret că îngrășămintele organice sunt necesare, pe lângă faptul că aduc un plus de materie nutritivă în sol, îmbunătățesc structura solului, capacitatea acestuia de acumulare și regenerare, îmbunătățesc microflora și fauna, care ulterior lucrează în favoarea plantației, cu siguranță nu există dubii că fertilizarea este necesară” a punctat Serghei Tutovan.
Despre tipul fertilizării și alte aspecte ce țin de fertilizanții utilizați, specialistul este de părere că decizia poate fi luată numai în urma analizei solului.
”În mod obligatoriu, o să repet de câte ori va fi nevoie, că fertilizarea trebuie efectuată în baza analizei solului și pe calcule concrete în funcție de rezultatele obținute. Desigur există viticultori care fac fertilizarea fără analiza solului și așa vor face în continuare, dar părerea mea este că toți trebuie obișnuiți să țină cont cel puțin la rezultatele macroelementelor. Normele de administrare a îngrășămintelor sunt individuale și depind, în mare parte, anume de rezultatele pe care le arată analiza solului” a explicat Serghei Tutovan.
Doctorul în științe agricole este de părerea că aceasta trebuie să fie regula de bază pentru viticultori, care trebuie respectată cu strictețe.
”În afară de rezultatele analizei solului, trebuie să știm și roada pe care am planificat-o. Totodată neapărat trebuie cunoscute elementele nutritive din sol, procentul asimilat de plantă din acestea și îngrășămintele aplicate pentru recoltă preconizată. Numai atunci, știind toate aceste detalii, putem efectua fertilizarea.Pentru că se întâmplă uneori, vrând să faci mai bine, poți dăuna, blocând anumite elemente existente în sol prin fertilizare, astfel producând mai multe daune, decât beneficii pentru plantă. Este clar că se aplică punctat și elementele necesare, prin fertilizarea foliară se elimină niște carențe în momentele critice, de exemplu înainte de a înflori, se aplică substanțele care nu îi ajung, apoi se mai adaugă niște calciu de 2-3 ori, ca să fie sporită rezistența la factorii nocivi, iar noi recomandăm să se aplice calciu împreună cu siliciu, pentru un efect mai bun” a exemplificat Serghei Tutovan.
Participanților li s-au comunicat și alte detalii importante de cunoscut, mai ales pentru viticultorii care sunt la început de cale.
„Am încercat să le spunem mai multe tehnici, verificate în timp, că fertilizantul nu este recomandat să fie administrat aproape de tulpină, deoarece acolo sunt arterele principale , pentru a nu le trauma și a nu provoca o daună mare butucului. În cazul viilor care sunt irigate și au sistemul de suport Pergola, se recomandă administrarea îngrășămintelor prin intermediul fertigării, adică odată cu apa de irigat.Acest procedeu se realizează eșalonat, fragmentat, în dependență de fenofază în care se află plantele.
Referitor la înghețul prognozat de meteorologi, specialistul nu este îngrijorat.
”Am aflat și eu despre aceste prognoze, șeful direcției agricole de la Cahul, a menționat că se prevăd înghețuri la sol, până la -3 grade Celsius. Dar cred că vița-de-vie nu va fi afectată, totuși este vorba de înghețuri la sol, iar plantațiile în mare parte sunt ridicate de la sol, cu excepția plantațiilor recent înființate sau celor tăiate la doi ochi. Organele butucului fiind mai sus de la sol, nu va fi niciun risc.Noi în general, promovăm ridicarea viței-de-vie la un metru și poate chiar mai sus, din mai multe considerente, dar aceasta este o temă aparte de discuție” a coinchis Serghei Tutovan.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!