В Молдове

Sergiu Tutovan: ” Și în plantațiile irigate există probleme, nu cresc nici lăstarii, nici bobițele”

Seceta afecteaza viile- AgroExpert.md

Seceta afectează enorm și plantațiile viticole. Arșița care persistă în această vară, face ca apa să se evapore din struguri, care practic atârnă în podgoriile din țară, aratând precum stafidele. Ba mai mult, chiar și în plantațiile irigate, soarele ridică excesiv nivelul zahărului în bobițe, astfel producătorii de vin sunt alarmați că în acest an, cantitativ recolta de struguri va fi una redusă. Un alt aspect ar fi că preponderent vor putea produce practic numai vinuri dulci, care nu-s în topul preferințelor consumatorilor. Experții susțin că acest fenomen a fost observat și în alți ani secetoși, dar abia în luna august. Potrivit lor, nu există soluții în perioada respectivă, viticultorii care au ținut cont de recomandările ulterioare, pot sta liniștiți, eforturile lor vor fi recompensate la toamnă.

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul, ne-a comunicat că unica modalitate de a preveni acest fenomen, a fost normarea corespunzătoare la timpul potrivit.

”Abia am revenit în țară, am efectuat o vizită de studiu în sudul Italiei, datorită proiectului USAID APM, am putut vizita câțiva producători de struguri de masă ecologici, pentru că avem permanent ce învăța. Și ne dorim să urmăm o cale mai bună, așa cum am văzut că se poate.Referitor la transformarea bobițelor în stafide, nu este de mirare că se întâmplă așa fenomen, din cauza secetei, butucul începe să absoarbă toată umiditatea din struguri, exact ca și în zicala: ”Dinții sunt mai aproape ca părinții”, dinții fiind în cazul nostru strugurii. Această situație a fost observată și în alți ani, chiar când nu era așa mare seceta ca în această perioadă. Dacă nu s-au luat măsuri la timp, acum totul este pierdut” a subliniat specialistul.

Există numeroși viticultori care au posibilitatea de a iriga plantațiile viticole, totuși canicula afectează și recolta acestora, susține expertul.

”Și în cazul plantațiilor irigate, există probleme, nu se vestejesc strugurii, în schimb nu este creștere, nici lăstarii nu cresc, nici bobițele. Este știut lucrul că mai sus de 30 de grade Celsius fotosinteza nu se produce, prin urmare fenomenul care îl avem acum, este justificat. Cel mai probabil viticultorii care ne-au ascultat recomandările și au făcut normarea la timpul necesar, vor avea roadă în acest, mai puțină, dar va fi. Pe când ceilalți, mai lacomi, care au ignorat îndemnul de a sacrifica în perioada potrivită, acei struguri, prea numeroși, care erau o povară mare pentru vie, mizând pe faptul că vor rezista cu toții, au pierdut în totalitate recolta de struguri din acest an. Am repetat pentru toți producătorii de struguri, și cei care vor să asculte sfaturile, și ceilalți care se fac că nu aud, că nu avem apă în sol încă din iarnă. Posibil pentru unii cuvintele mele au valoare, pentru alții sunt doar vorbe în vânt, însă eu am făcut pentru toți producătorii aceleași recomandări” a menționat Serghei Tutovan.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!