В Молдове

Serviciul Special Antigrindină se confruntă cu o lipsă de specialiști

Автор: AgroExpert
Serviciul Special Antigrindină lipsă de specialiști - agroexpert.md

Serviciul Special Antigrindină are nevoie în prezent de cel puțin 10 ingineri, care să studieze influențele active pe teritoriul țării, dar și de mai mulți tehnicieni. Totodată, chiar dacă 18 puncte noi de lansare a rachetelor sunt dotate cu tot necesarul pentru a activa, e nevoie de bani pentru școlarizarea și încadrarea a aproximativ 100 de angajați. În acest scop ar fi necesari peste trei milioane de lei, bani pe care serviciul nu îi are.

Gheorghe Goja muncește de 10 ani la punctul de lansare a rachetelor antigrindină din Călărași. Bărbatul spune că a început activitatea de la simplu angajat, iar între timp a avansat și în prezent este comandantul punctului. Are un salariu de doar șase mii de lei, însă cel mai important - spune bărbatul - e că este alături de familie, transmite moldova1.

„În fiecare an trecem, învătăm, dăm examene, ni se dă permis de a lucra aici. Este un lucru nu chiar... este și cu risc, și nu e ușor, și e slăbuț salariul, mulțumim de ceea ce este, sănătate să fie, sunt acasă, lângă familie”, spune Gheorge Goja.

La cele 22 de puncte de lansare a rachetelor de la Călărași activează în prezent peste 100 de angajați, dintre care peste 30 la sută sunt pensionari.

„Nu ne ajung specialisti, ingineri, tehnicieni, anume specialiști care emit comenzile. Avem pensionari care muncesc, pentru că avem deficit de cadre. La serviciu, de regulă, angajăm persoane cu studii superioare și aici îi învățăm, în fiecare primăvară organizăm cursuri, ca să fim pregătiți pentru sezon”, susține comandantul Ludmila Gavriliuc.

Situația este similară la toate punctele antigrindină. Din cei 1.020 de angajați, aproape 40 la sută sunt persoane care au ieșit la pensie.

„Muncesc în acest serviciu de 38 de ani, lucrul este interesant, activăm șapte zile consecutiv, ne-am obișnuit să muncim în acest ritm. Ne iubim munca, chiar dacă este una complicată”, afirmă inginerul Anastasia Tagîrș.

Directorul adjunct, Vasile Aghenie, a menționat că o soluție de a atrage specialiștii în acest domeniu este mărirea salariilor.

„Acum au rămas mulți care sunt de vârstă pensionară, avem și de 70 și de peste 70 de ani. Dacă ar fi salariile câtuși de cât mai mari, doritori ar fi, salariul de la opt până la 10-12 mii, depinde, ei lucrează în tură, 24 din 24, o săptămână lucrează și una acasă”, explică Vasile Aghenie.

Pentru a proteja un teritoriu mai mare din țară, autoritățile au pregătită baza tehnico-materială pentru 18 puncte noi de lansare a rachetelor, doar că e nevoie de peste trei milioane de lei pentru școlarizarea și angajarea personalului.

„Încă în 2019 ne-au alocat suma de 3 milioane 800 de mii și noi am pregătit, nu avem bani pentru personal. Ștefan Vodă și Căușeni am mai putea acolo încă pentru 11 puncte e pregătit, și pentru Hâncești, încă trei puncte, fiindcă și pe raionul Hâncești nu avem acoperire totală și anul ăsta acolo pe teren neprotejat au fost chiar anul ăsta căderi de grindină și au fost afectate culturile agricole, și la Șoldănești am mai putea deschide încă patru puncte”, consideră directorul adjunct.

În prezent, în Republica Moldova activează 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină în 24 de raioane, ceea ce acoperă puțin peste jumătate din teritoriul țării.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!