В Молдове

Sezonul de vegetație 2023: Temperaturi ridicate și deficit de precipitații

Автор: AgroExpert
sezon vegetație 2023 SHS - agroexpert.md

Condițiile agrometeorologice în cea mai mare parte a sezonului de vegetație din 2023 au fost satisfăcătoare pentru formarea recoltei principalelor culturi agricole. Despre aceasta a precizat șefa direcției agrometeorologie, din cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), Svetlana Starchenko, într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT.

Potrivit șefei direcției agrometeorologie, durata sezonului de vegetație a fost de 250-260 de zile, fiind în medie cu o lună mai mult decât de obicei.

„În total, pe parcursul sezonului de vegetație suma temperaturilor efective peste +5ºС a constituit 2.705-3.270ºС de căldură efectivă, fiind cu 575-690ºС mai ridicată decât datele medii multianuale. Cantitatea precipitațiilor în perioada de vegetație a constituit 280-455 mm sau 70-105% din normă” a susținut Svetlana Starchenko.

Regimul termic ridicat și deficitul de precipitații, semnalat în perioada septembrie-octombrie, au cauzat scăderea semnificativă a rezervelor de umiditate productivă în stratul superior al solului, în cea mai mare parte a teritoriului țării.

„Temperatura medie a aerului pentru perioada septembrie-octombrie a constituit +16ºС+19ºС, fiind cu 4-5ºС mai ridicată față de normă și se semnalează pentru a doua oară din toată perioada de observații. Regim termic similar s-a observat în anul 2020. Temperatura maximă a aerului în perioada 21-22 octombrie a urcat până la +30ºС+33ºС, pe cea mai mare parte a teritoriului țării se atestă pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice”, explică șefa direcției agrometeorologie, din cadrul SHS.

Potrivit specialistei, cantitatea de precipitații pentru perioada septembrie-octombrie, pe 70% din teritoriu, a constituit 10-40 mm, ceea ce reprezintă 15-50% din normă. În unele raioane din sudul țării cantitatea acestora nu a depășit 4-5 mm (5% din normă), ceea ce se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații. Doar izolat, în raioanele de nord au căzut 50-90 mm, ceea ce constituie 60-100% din normă.

„Ultima dată, un deficit semnificativ de precipitații în perioada de toamnă a fost observat în 2021, când cantitatea acestora nu a depășit 15-40 mm (15-35% din normă)”, a menționat Svetlana Starchenko.

Ca urmare a unui asemenea regim termic și pluviometric s-au creat condiții nefavorabile pentru pregătirea solului și însămânțarea culturilor de toamnă în termeni optimi, precum și pentru creșterea și dezvoltarea ulterioară a acestora. Conform șefei direcției agrometeorologie, condiții foarte dificile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă au fost atestate în partea de sud a Republicii Moldova.

„În jumătatea de sud a țării, rezervele de umiditate productivă din stratul superior al solului au fost în fond epuizate. În legătură cu aceasta, semănatul culturilor de toamnă în acest an s-a efectuat cu întârziere. La sfârșitul lunii octombrie, preponderent în raioanele din nordul țării la grâul de toamnă se atestau următoarele faze: germinarea semințelor și răsărirea. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an a avut loc cu întârziere în medie de o lună față de termenii obișnuiți”, concretizează specialista.

În luna noiembrie situația s-a îmbunătățit. Ploile căzute pe parcursul lunii au completat rezervele de umiditate productivă în stratul arabil al solului și au îmbunătățit condițiile pentru semănatul, creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă.

La începutul lunii noiembrie, pe o mare parte a semănăturilor cu grâu de toamnă s-a semnalat germinarea semințelor și răsărirea, izolat – frunza a treia, unele gospodării agricole au continuat semănatul culturilor de toamnă. Întreruperea vegetației culturilor de toamnă a fost semnalată în perioada 17-19 noiembrie, fiind în termeni apropiați de cei obișnuiți. La momentul încetării vegetației se atestau fazele: răsărirea, frunza a treia, pe semănăturile mai timpurii – înfrățirea. Înălțimea plantelor, în dependență de faza de dezvoltare în care se aflau, a variat între 5-15 cm. Numărul plantelor pe 1m2 a constituit în fond 240-450.

„În a doua jumătate a lunii, culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ, doar în unele zile s-a semnalat vegetație slabă a acestora în orele diurne. La situația din 24 noiembrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit în fond 20-45 mm (70-125% din normă), izolat – 10-15 mm (30-65% din normă). În stratul solului cu adâncimea de 1 m au constituit în fond 50-85 mm (45-65% din normă), izolat – 80-130 mm (70-110% din normă)”, a specificat șefa direcției agrometeorologie, din cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), Svetlana Starchenko.

Din cauza scăderii temperaturii medii zilnice a aerului de până la +5ºС și mai jos, semnalată pe 17-18 noiembrie, Svetlana Starchenko a informat că s-a înregistrat încetarea vegetației la plantațiile multianuale, fiind în medie cu 1-2 săptămâni mai târziu de termenii obișnuiți.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!