Deși startul campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr a fost dat încă din luna septembrie, în jur de 37-38 % din suprafață a rămas nerecoltată din cauza condițiilor meteo. Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, susține că lucrările de recoltare au fost stopate și se așteaptă răricea vremii, pentru ca să poată din nou recolta sfecla de zahăr rămasă în câmp. Explicația constă în faptul că ploile din lunile precedente, au făcut imposibil accesul utilajelor pe suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr în toate raioanele țării. Există și un avantaj, avem o posibilă sporire în greutate a culturii cu 15-20%, sfecla de zahăr fiind destul de rezistentă.
Reprezentantul celui mai mare producător de zahăr din țară, Nicolae Ciubuc a menționat că procesul de recoltare va rămâne stopat până când nu vor fi înregistrate temperaturi negative.
„În acest an, totul este diferit, nu doar sfecla de zahăr a rămas în câmp, dar și multă floarea-soarelui și porumb, din cauza condițiilor meteo dificile. În primăvară am avut înghețuri care ne-au afectat, iar acum așteptăm înghețurile ca să putem desfășura lucrările de recoltare. Începând cu luna septembrie, ploile au făcut imposibilă campania demarată, s-au recoltat circa 60 de zile, apoi lucrările au devenit imposibile. Practic pe toate suprafețele agricole ale partenerilor noștri, s-au oprit toate activitățile. De atunci s-au recoltat în jur de 5 mii de hectare, restul de 37-38 % din suprafațele cultivate, sunt nerecoltate. Doar înghețurile vor permite reluarea lucrărilor și din câte am analizat prognozele meteo, în următoarele zile se așteaptă temperaturi sub zero grade. Sfecla nu va fi afectată pentru că este o cultură destul de rezistentă și chiar există un avantaj ce ține de dezvoltarea acesteia. E posibil să avem o sporirea cu 15-20% în greutate față de momentul dacă o recoltam până la începutul ploilor din toamnă. Prin urmare, suntem optimiști și încercăm să vedem partea bună a situației, căci înghețurile vor favoriza lucrările de recoltare. Ba chiar, dacă vom avea zăpadă, sfecla va fi și foarte curată, important să nu fie stratul de zăpadă mai mare de 5 cm. Desigur există și dezavantaje legate de tărăgănarea recoltării, nivelul de zahăr al rădăcinoaselor ar putea fi afectat și bineînțeles că există costuri suplimentare de combustibil. Flota de combine care este pregătită să revină în câmp ar reuși în decurs de 12-15 zile să recolteze toate cele 37-38% din suprafețele rămase. Toți partenerii noștri agricoli așteaptă să poată începe lucrările de recoltare”, a explicat Nicolae Ciubuc.
Referitor la productivitatea medie înregistrată până în prezent, reprezentantul celui mai mare producător de zahăr din țară, ne-a comunicat că este de peste 35 tone per hectar.
„Noi vrem să credem că vom obține o recoltă mai mare datorită faptului că pe o suprafață de circa 3 mii de hectare, cultura se află încă în sol și vrem să credem că umiditatea i-a permis să se dezvolte. Am reușit să recoltăm 5 mii de hectare și productivitatea înregistrată variază de la 35- 40 tone per hectar. Sfecla e o cultură destul de rezistentă la frig și prognozăm că în pofida condițiilor dificile din acest an, totuși vom reuși să facem față logistic ca să nu fim afectați atât de mult și că vom putea oferi consumatorului local cantitatea necesară de zahăr la un preț rezonabil. Am înțeles că astfel de condiții meteo nu au mai fost de prin anii 1977-1978, dar țin să accentuez că vom fi în stare să asigurăm consumul intern de zahăr”, a declarat Nicolae Ciubuc.
