Pe piața Republicii Moldova se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere”, fiind etichetat drept miere artificială. Despre aceasta anunță ANSA, în urma controalelor oficiale.
În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.
În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii nr.70 din 30.03.2006, mierea este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.
Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar și anume:
- referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;
- să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.
Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: „Медовик”, „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul „Мед” - miere în limba rusă). În mod greșit, denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.
Drept urmare, utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor „Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.
În acest context, ANSA solicită tuturor operatorilor din domeniul alimentar:
- care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de „Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul;
- care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de „Медовик”, „Медовый”, dacă în calitate de ingredient nu este utilizată mierea naturală.
Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în sumă de până la 25 de mii de lei.