Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, susține că proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Camerelor agricole ar trebui să fie întors în Guvern. Potrivit lui, inițiativa, care a fost votată prima lectură la sfârșitul lunii aprilie, impune pe toți fermierii de la 2 ha să fie membrii Camerelor agricole, ceea ce ar încălca dreptul fundamental la liberă asociere.
„Sub aspectul juridic proiectul este potențial neconstituțional, deoarece impune pe fermierii de la 2 ha să fie membrii Camerelor agricole, ceea ce încalcă dreptul fundamental la liberă asociere. Paravanul persoanei juridice de drept public nu poate camufla abuzul și acest lucru cu lux de amănunte descrie avizul Direcției juridice al Parlamentului. Faptul că agricultorii, care nu vor accepta să fie membrii vor fi lipsiți de subvenții este ceva strigător la cer și cumva repetă practicile colectivizării forțate”, punctează Slusari.
Totodată, fostul director AFF subliniază că pe plan funcțional, Camerele agricole vor dubla în mare parte atribuțiile asociațiilor profesionale.
„Anume aceste asociații la moment se ocupă cu informarea fermierilor, acordarea serviciilor, promovare a tehnologiilor noi și a bunelor practici agricole. Ministerul Agriculturii tot timpul a susținut ideea ca una din condițiile acordării subvențiilor să fie calitate de membru al asociației ramurale. Acum urmează un haos și concurență neloială între Camerele agricole și asociațiile profesionale, unde asociere este benevolă”, a mai declarat acesta.
Și sub aspect organizațional Alexandr Slusari a identificat mai multe aspecte negative.
„Evident că agroholdinguri și fermierii micro și mici au interese diferite, uneori diametral opuse. Vor urma conflicte de proporție. Magnații vor achita cotizații mult mai mari comparativ cu agricultorii mici, iar la vot vor avea aceleași drepturi. Evident că va fi luptă crâncenă pentru influență în aceste camere, multe scandaluri și multă corupție. (...) Prin Camerele agricole docile, create forțat, ministru încearcă să subordoneze fermierii și să reducă maximal orice opoziție în ramură. În realitate, proiectul respectiv ar aduce guvernării doar mai mare haos în ramură, multiple conflicte și repulsia majorității agricultorilor. Fac apel la Parlament să întoarcă căt mai repede proiectul legii în Guvern. Plus reiterezi că este nevoie, cât nu e târziu, să schimbați ministru al agriculturii”, a conchis Slusari.
Citește și: Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată
Potrivit documentului, camerele agricole sunt organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe si experiențe între membri.
Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Calitatea de membru al camerei agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care dețin drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil; sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat; sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară. Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale. Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid. Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor.
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID. Documentul urmează a fi definitivat după consultările cu fermierii și examinat de Parlament în lectura a doua.
Te-ar putea interesa și: Fermierii, împotriva camerelor agricole: Încalcă dreptul la libera asociere