В Молдове

Slusari: ”La Râbnița se vor importa deșeuri metalice din Rusia”

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari a venit cu mai multe dezvăluiri în legătură cu activitatea uzinei metalurgice din Râbnița, care va primi autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor, pentru că potrivit lui „zona gri din Transnistria continuă să înflorească grație susținerii guvernării de la Chișinău”.

"Am primit mai multe mesaje precum că uzina metalurgică din or. Râbnița este sigură că în următoarele săptămâni va primi autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor. Ei zic că au găsit limbaj comun cu mai mulți demnitari din guvernul actual. Dar eu am o întrebare către doamna prim-ministru. De la doamna ministru al Mediului nu mai aștept nimic după refuzul de a publica scrisoarea ministerului în adresa UE în susținerea poziției pilonului economic al regimului separatist. Iuliana Cantaragiu în calitate de expert în domeniul mediului și în funcția de ministru sunt doi oameni absolut diferiți. Moldova nu are nevoie de așa miniștri netransparenți și ipocriți!” a scris Slusari.

Totodată fostul deputat al Platformei DA a nominalizat-o pe prim-ministra Natalia Gavrilița.

”Doamna prim-ministru, care este baza legală pentru livrările deșeurilor metalice către uzina de la Râbnița din partea dreaptă a Nistrului sau din alte țări, în condițiile LIPSEI autorizației de mediu? Legal aceste deșeuri nu pot fi nici PRELUCRATE și nici DEPOZITATE la Râbnița!

Art. 4, alin 2) din CONVENŢIA DE LA BASEL PRIVIND CONTROLUL TRANSPORTULUI PESTE FRONTIERE AL DEŞEURILOR PERICULOASE ŞI A ELIMINĂRII ACESTORA prevede că fiecare parte va adopta măsurile necesare pentru a preveni importurile de deşeuri periculoase sau de alte reziduuri dacă există motivul să se creadă că deşeurile în cauză nu vor fi gospodărite conform unor metode ecologice raţionale. În lipsa autorizației de mediu, autoritățile din Moldova nu pot PERMITE importul deșeurilor metalice către uzina din Râbnița.

Mai mult ca atât, art. 16, alin (6) din legea privind deșeurile stipulează că DEPOZITAREA deşeurilor este permisă doar în cazul deţinerii autorizaţiei de mediu pentru gestionarea deşeurilor, eliberată în conformitate cu prevederile art. 25.

Dincolo de problema securității economice naționale și a concurenței neloiale cu prețuri dumping din partea uzinei metalurgice de la Râbnița, întrebarea este de ce guvernul acceptă aprovizionarea cu materie primă a unui agent economic, care activează mulți ani în afara cadrului legal al Republicii Moldova?

Apropo, din sursele mele demne de încredere, am aflat că în timpul apropiat se așteaptă un import masiv la Râbnița a deșeurilor metalice din Rusia. Acum se pun la cale ultimele elemente de ocolire a sancțiunilor Ucrainei asupra РЖД. Zona gri din Transnistria continuă să înflorească grație susținerii guvernării de la Chișinău. Oamenii buni sunt buni în raport cu separatiștii, care distrug economia națională”, a conchis fostul deputat.

Prim-ministra Natalia Gavriliţa, anterior într-o conferinţă de presă, a negat că Guvernul Republicii Moldova ar face lobby în favoarea inetereselor Uzinei Metalurgice din Râbnița, deși a expediat la Bruxelles o cerere de ridicare a restricţiilor impuse de Uniunea Europeană, care a interzis importul de fier vechi în Moldova. 

Uzina importa din UE circa 70% din cantitatea necesară, în luna septembrie 2021 din România - stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie - 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi mai permit în prezent să funcționeze având încă stocuri.

Totodată, nu doar importul din UE nu mai e posibil, dar și exportul, în condițiile în care doar România mai cumpăra metalul produs în regiunea separatistă. Tiraspolul încearcă rezolvarea acestei probleme prin intermediul Chișinăului, iar presiunile ce au avut loc la sfârșitul acestui an cu terenurile agricole și plăcuțele neutre ar avea legătură cu problemele financiare ale regimului.

Tiraspolul vrea ca autoritățile de la Chișinău să îl ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a-i permite importul și exportul din metal uzat.

Decizia UE de a interzice această activitatea este în legătură cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie s-a răsfrânt atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

În cadrul Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.

Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație.

Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod ce nu dăunează mediului”.

Astfel, Moldova solicitând permis pentru importul de metal uzat, va trebui să demonstreze că respectă normele UE de mediu în această privință, iar uzina va putea importa și exporta metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.

Sursa: stiri.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!