В Молдове

Societatea civilă cere încetarea turismului pe plaja din Dumeni

Asociația Jurnaliștilor de Mediu a lansat astăzi, 15 septembrie, o petiție prin care colectează semnături pentru stoparea accesului turiștilor la plaja neautorizată din satul Dumeni (Râșcani), pe o fâșie protejată prin lege de pe malul lacului Costești Stânca, la nici 30 m de gospodăriile localnicilor, în zonă de frontieră, unde activitățile de agrement sunt interzise.

Potrivit petiției, pe această porțiune, în fiecare sezon vin mii de turiști care se instalează cu corturile, lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri, inclusiv noaptea, tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc. În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță. În aceste condiții are loc  poluarea apei și malurilor râului cu deșeuri din plastic, sticle, resturi alimentare, excremente, seringi folosite și alte gunoaie, care acoperă, practic, întreg malul râului pe toată întinderea satului.

Aceeași fâșie de peste Prut (România), are statut de arie de protecție specială avifaunistică – SPA, (de importanță internațională) și rezervație naturală. 

Momentan, conform legii, competența de a gestiona 100 m de la suprafața apei aparține Agenției Apele Moldovei. De asemenea, având în vedere că este zonă de frontieră, ține de poliția de frontieră să nu admită accesul pe plajă. Unele responsabilități revin și Primăriei comunei Duruitoarea Nouă, poliției, precum și Inspecției Pentru Protecția Mediului. Nimeni însă nu are resurse suficiente să rezolve în mod individual problema plajei. O colaborare intersectorială între structurile date însă nu există.

În urma unei investigații realizate de Ecopresa.md, autoritățile locale au inițiat un proces de însușire a fâșiei pentru ca ulterior s-o transmită în gestiune agenților economici pentru organizarea activităților de agrement. Această acțiune însă contravine statutului de zonă de frontieră și LEGII Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie aapelor rîurilor şi bazinelor de apă, prin care activitățile de agrement sunt interzise.

Mai mult, în procesul de însușire nu s-a luat în calcul digul de protecție construit după inundațiile din 2008, drum de acces spre plajă. Pe acesta merg sute de mașini pe zi, de diferite dimensiuni. De asemenea, nu s-a luat în calcul impactul activităților de agrement asupra habitatelor naturale, a biodiversității, acordurile internaționale cu România legate de bunurile comune și nici distanța plajei față de gospodării.

Menționăm că pe 21 iulie curent, o petiție în acest sens către autoritățile locale a fost depusă și de localnicii Dumeniului. Până în prezent n-au primit niciun răspuns.

Având în vedere impactul reportajului publicat de Ecopresa despre plaja de la Dumeni, cu sute de distribuiri și comentarii de susținere pe Facebook, Asociația Jurnaliștilor de Mediu, la fel, a inițiat o semnarea unei petiții, destinată însă Ministerului Mediului, precum și a unei campanii de protecție a ariilor cu statut protejat.

Documentul este disponibil în versiune oline, iar pe suport de hârtie va putea fi semnat la următoarea ediție a iarmarocului ”IarmarEco 2021”, pe 26 septembrie.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!