В Молдове

Specialiștii din silvicultură pledează pentru stoparea defrișărilor ilegale

În ajunul Zilei Internaționale a Pădurilor, care va fi marcată pe 21 martie, Centrul Național de Mediu a venit cu un mesaj către populație. Specialiștii din silvicultură îndeamnă toți cetățenii să semnaleze orice problemă legată de defrișarea ilegală a pădurilor.

 Centrul Național de Mediu a organizat o conferință de presă, unde a fost discutat subiectul exploatării ilegale a fondului forestier. Președinta Centrului Național de Mediu, Ina Coșeru susține că este nevoie de o reformă instituțională, care să fie dusă până la capăt, a tuturor instituțiilor statului care au atribuții în elaborarea politicilor (elaborare, gestionare și control) în domeniul resurselor naturale regenerabile.

”Atât timp cât Moldsilva este la autogestiune, tăierile calificate ca ilicite în spațiul public vor continua. E necesar să fie examinate autorizațiile pentru tăierea pădurilor care par suspecte. Pe termen mediu, se cere schimbarea sistemului național de evidență, exploatare și transportare a lemnului, prin elaborarea și implementarea unor instrumente accesibile întregii societăți, cum ar fi: radarul pădurilor, separarea activității de evaluare a lemnului de cea  de exploatare a acestuia, dar și revizuirea atribuțiilor funcționale ale instituțiilor statului privind resursele regenerabile a menționat Ina Coșeru.

Valeriu Caisîn, fost director Moldsilva, care a menționat că trebuie create platforme de discuții care să permită tuturor cetățenilor să vină cu propuneri pentru soluționarea problemelor, a îndemnat populația să semnalizeze ilegalitățile pe care le observă, inclusiv tăieri de păduri.

„Defrișarea este un subiect sensibil pentru societatea noastră. Este important că aceste subiecte au început să se discute. Prima soluție pentru rezolvarea problemelor legate de silvicultură este extinderea pădurilor. Există numeroase programe și proiecte internaționale, dar țara consideră că nu este necesară accesarea lor. Nu există soluții minune, trebuie să înțelegem”, a declarat Valeriu Caisîn.

Platforma EcoAalert a fost lansată, în numele ONG-urilor de mediu, cu participarea tuturor factorilor interesați, la care să fie luate decizii pe problemele de gestionare a resurselor naturale regenerabile din fondul forestier. Ina Coșeru cheamă actorii implicați în acest sector să discute, cât de larg posibil, pentru a aduce o transparență la capitolul gestionarea pădurilor și a găsi soluții pentru depășirea crizei din sectorul forestier.

Anna Cazacu, consultant juridic la Asociația EcoContact, spune că e necesar ca Ministerul Finanțelor să găsească resurse financiare pentru restabilirea pădurilor și fondului forestier.

”Ministerul Finanțelor trebuie să susțină instituțiile care gestionează acest fond, pentru a fi mărite suprafețele de păduri. Este necesară o reformă transparentă a instituțiilor care gestionează fondul forestier. Or, de multe ori, stabilirea sectoarelor de pădure care urmează a fi tăiate sunt lăsate la latitudinea instituțiilor din subordinea Agențiilor Moldsilva, a remarcat Anna Cazacu.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: ipn.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!