В Молдове

Stare de alertă în sectorul energetic: Moldova a trecut pe păcură

Автор: AgroExpert
Stare de alertă în sectorul energetic

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut mai multe declarații în cadrul unui briefing, după încheierea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, cu privire la situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Oficialul a anunțat stare de alertă în sectorul energetic din Republica Moldova, transmite Știri.md.

„Am promis că vom fi transparenți și vom fi consecvenți despre acțiunile noastre. Astăzi vreau să fac anumite precizări despre ceea ce facem noi pentru a trece cu bine peste această situație dificilă.Cu siguranță vedeți și Dvs. ce se întâmplă în aceste țări ale lumii. Sunt dificultăți peste tot în ceea ce ține de livrarea gazelor naturale și prețurile acestora. Guvernul pregătește o serie de soluții pentru a proteja cetățenii și pentru stabilizarea situației. Astăzi am avut discuții cu reprezentanții întreprinderilor „Moldovagaz” și ai altor instituții. Avem o strategie clară – de depășire a acestei crize. Acum menționez că în cadrul CSE a fost anunțată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțăm stare de alertă pentru a fi pregătiți de orice scenariu. În cadrul ședinței CSE s-a luat decizia de a folosi păcura pentru a reduce consumul de gaz”, a declarat Spînu.

Guvernul admite că din 1 noiembrie Moldova nu va mai primi deloc gaz natural de la Gazprom. Autoritățile au început să negocieze posibilitatea procurării gazului din alte surse, la preț de piață, care acum e în jur de 1.000 de euro o mie de metri cubi.

„Cetățenii nu vor fi afectați nici într-un mod. Starea de alertă impune mobilizare, inclusiv pentru jucătorii de pe piață.Deciziie de astăzi vor fi publicate mâine. Este un plan descris de acțiune. Vom urma toate procedurile ca să asigurăm cetățenii și siguranța energetică a țării. Continuăm discuțiile cu Gazprom pentru contract pe termen lung, am abilitat Energocom-ul să caute soluții alternative pentru achiziționarea gazelor. Așteptăm ofertele ca să avem cea mai bună ofertă pentru Republica Moldova”, a mai adăugat Spînu.

„Moldova împrumută acum energie electrică din Ucraina pentru a acoperi necesarul pentru țară, după ce Termocentrala de la Cuciurgan a redus volumul livrat părții drepte a Nistrului”, a mai adăugat Spînu.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!