В Молдове

Strugurii fără semințe, tot mai solicitați pe piața internațională. „Ori ne conformăm acestei cereri, ori nu vom fi competitivi pe piață”

Автор: AgroExpert

Piața internațională solicită tot mai mult soiurile de struguri fără semințe, numite soiuri apirene. Pentru a putea concura cu producătorii de struguri din alte țări, agricultorii moldoveni trebuie să-și diversifice spectrul soiuri de struguri pe care îi produc conform cerințelor consumatorilor. Aceste tendințe, dar și oportunitățile de promovare a celor mai pretabile soiuri apirene de struguri de masă care sunt produse în Moldova, au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru organizat recent de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi afirmat că „Republica Moldova are prea puține suprafețe plantate cu soiuri apirene de struguri de masă care nu permit să asigurăm nici măcar piața locală cu soiuri apirene. În același timp, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare deține dreptul de autor pe mai multe soiuri testate de-a lungul anilor în diferite regiuni ale Republicii Moldova. Iată de ce, astăzi, producătorii de struguri de masă, pentru a diversifica sortimentul de struguri oferit consumatorilor, trebuie să extindă suprafețele de viță de vie cu soiuri de masă apirene, care pot fi comercializați atât pe piețele din vest, cât și din est”.

Potrivit lui Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului USAID APM, din suprafața totală de viță de vie de soiuri de masa în Republica Moldova, care constituie circa 20 de mii de hectare, cel mult 30 de hectare reprezintă viile plantate cu soiuri apirene. ”Dintre soiurile apirene prezentate în cadrul evenimentului au perspective comerciale soiurile roze Kişmiş Lucistîi, Apiren Roz și soiul negru Autumn Royal, cu condiția ca mediul de cercetare și mediul privat, cu suportul partenerilor de dezvoltare, să definească tehnologiile intensive de producere a acestor soiuri de masă”, a menționat specialistul USAID APM.

Piotr Mihov, directorul întreprinderii Terra-Vitis, care produce struguri utilizând tehnologii moderne, afirmă că în condițiile în care piața Europei cere din ce în ce mai mult soiurile apirene, producătorii trebuie să se adapteze acestor schimbări. ”Noi ori ne conformăm acestei cereri, ori rămânem în urmă. Avem o colecție de 138 de soiuri de struguri, dintre care 25 sunt apirene, pe care le testăm, cu perspectiva să alegem cele mai potrivite soiuri ce ne-ar permite să intrăm pe piața internațională”, a spus producătorul.

Totodată, după ce am testat sisteme intensive de producere a strugurilor de masă de tip Pergola sau Gable, care au demonstrat în diferite regiuni ale Republicii Moldova rezultate foarte bune: struguri calitativi, cu o roadă de circa 35-40 de tone la hectar, trebuie să mergem mai departe ca să fim competitivi, au susținut mai mulți producători de struguri.

 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!