În perioada 18 septembrie – 16 noiembrie 2023, la Direcțiile Teritoriale AIPA au fost depuse 148 de cereri de solicitare a subvențiilor în avans. În total, valoarea investițiilor din cadrul dosarelor este de cca 603,6 milioane de lei, dintre care suma subvenției solicitate constituie aproximativ 285,4 milioane de lei.
În cadrul măsurii Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale, 50 de APL-uri au solicitat subvenții în avans.
Cererile au fost depuse pentru realizarea proiectelor investiționale, prioritar pentru construcția/reabilitarea și modernizarea drumurilor care asigură accesul pentru exploatații sau entități economice care desfășoară activități în mediul rural. Valoarea investițiilor planificate se ridică la 246 milioane de lei, iar suma subvenției solicitate din FNDAMR constituie cca. 173,7 milioane de lei.
Pentru Modernizarea exploatațiilor zootehnice (construcția/reconstrucția, dotarea tehnologică sau digitală a exploatației zootehnice; cumpărarea animalelor de prăsilă), 73 de fermieri micro și mici au solicitat subvenții în avans.
Dosarele cuprind investiții de 79,9 milioane de lei pentru realizarea proiectelor, astfel, domeniul dat de intervenție fiind în topul solicitărilor.
Fermierii solicită subvenții în avans, de asemenea, pentru Diversificarea activităților economice rurale, prin crearea activităților neagricole și dezvoltarea serviciilor în mediul rural, dezvoltarea serviciilor și activităților de turism rural, agroturism, turism vitivinicol.
Astfel, pentru realizarea a 11 proiecte investiționale, valoarea subvenției în avans solicitată este de 13,9 milioane de lei.
În cadrul măsurii Transferul de cunoștințe, inovare și formare, 5 instituții de învățământ cu profil agroindustrial au solicitat subvenții în avans de cca 7,9 milioane de lei.
Cererile au fost depuse pentru realizarea proiectelor investiționale de dezvoltare sau modernizare a bazei tehnico-materiale de cercetare și formare profesională, de dotare a fermei zootehnice utilizate în cercetarea sau formarea profesională, etc.
O pondere mai redusă o deţin cererile de solicitare a sprijinului financiar, înregistrate pentru Stimularea producerii pe teren protejat.
Doar 2 dosare vizează investiţii în achiziționarea utilajului și echipamentului pentru creșterea legumelor pe teren protejat și construcția unei sere, iar valoarea subvenției solicitate pentru realizarea proiectelor este de peste 1,2 milioane de lei.
Proiectele investiționale care întrunesc criteriile de eligibilitate, se supun evaluării de către oficiul central al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, conform criteriilor de selectare prevăzute în Regulament.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!