В Молдове

Svetlana Lungu: ”Solicitările exportatorilor sunt neîntemeiate, însă sper că recomandarea noastră le va fi utilă pentru viitoarele exporturi”

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o nouă ședință cu reprezentanții Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE”, pentru a facilita desfășurarea comerțului exterior, prin simplificarea procedurilor de autorizare a exporturilor de produse agricole, dar și un control de frontieră mai rapid. Astfel la discuții au participat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ai Poliției de Frontieră și conducerea Serviciului Vamal.

Exportatorii au înaintat cererea de a fi create condiții favorabile ce ar asigura o viteză și o eficiență mai mare a comerțului exterior, un control de frontieră care să decurgă mai repede, dacă vor fi simplificate, unele proceduri de autorizare a exporturilor de produse agricole, pentru a deveni mai competitivi. Astfel au sugerat ajustarea unor politici și a unor aspecte tehnice, pe care le consideră oportune în contextul situației regionale, perturbate de războiul din Ucraina.

 

”Exportatorii trebuie să înțeleagă că există reguli de nivel național și internațional, pe care suntem obligați să le respectăm. Am înțeles doleanța celor prezenți la ședință de a urgenta unele proceduri, însă le-am explicat că nu la toată marfa agricolă este necesar certificatul fitosanitar, prin urmare le-am recomandat să verifice regulile țării cu care au relații comerciale. Vă dau un exemplu, rapița care urmează să fie procesată are un risc fitosanitar mai scăzut decât cea care este destinată pentru a fi utilizată ca material săditor. Prin urmare, fiecare exportator trebuie să știe clar de ce are nevoie atunci când planifică activitatea de export, printr-o colaborare mai detaliată cu partenerii lor, care cunosc cerințele țării importatoare din care provin. În cazul dacă rapița este exportată pentru extragerea uleiului tehnic, nu este nevoie de certificat, în baza criteriilor Regulamentului Uniunii Europene. Din motiv că Regulamentul Uniunii Europene fost modificat în 2019, iar exportatorii noștri au relații de colaborare mult mai istorice, cu o vechime mai mare, unele modificări efectuate recent, le-au dat bătăi de cap și le-au creat incomodități. Pe de altă parte, Ucraina solicită certificatul fitosanitar pentru rapiță, dar și țările asiatice precum Indonezia, Vietnam, Malaezia, prin urmare, soiluția ar fi verificarea minuțioasă a Regulamentului, acțiune care va exclude din start unele probleme ce pot surveni din cauza necunoașterii listei actelor necesare la serviciile vamale. Apropo, reprezentanții Serviciului Vamal, prezenți la ședință, au confirmat că dacă respectivul certificat nu este solicitat într-o anumită destinație a exportului, chiar nu apar probleme la verificarea mărfii exportatorilor noștri. Prin urmare, solicitările exportatorilor sunt neîntemeiate, însă sper că recomandarea noastră le va fi utilă pentru viitoarele exporturi” a subliniat specialista ANSA, Svetlana Lungu.

În urma expunerii ANSA și Serviciului Vamal, cât și a exportatorilor, pentru a identifica unele soluții ce ar putea facilita dezvoltarea potențialului activității comerciale din sectorul materiilor prime agricole, ministrul Vladimir BOLEA a menționat că va iniția săptămâna viitoare o altă ședință.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!