В Молдове

Temperaturile foarte generoase au copt căpșunile mai devreme

Автор: AgroExpert
Temperaturile foarte generoase au copt căpșunile mai devreme - agroepert.md

Au apărut deja primele căpșuni moldovenești, iar la piață prețul acestora pornește de la 65 de lei. Cei care au reușit să le guste spun că sunt deosebit de aromate și dulci. Cel mai bine au simțit asta pofticioșii care au mers să le savureze chiar din sere, deoarece unii producători au decis să ofere și astfel de servicii, scrie TV8.

„Ne ocupăm cu două soiuri: Marmelad și Asia. Sunt foarte gustoase, aromate, deoarece timpul este uscat, este secetă care ne și favorizează, dar și defavorizează, însă contribuie la dulceața fructului, la aroma lui, sunt și plusuri, sunt și minusuri”.

„Acest soi de căpșuni se numește Asia. Sunt foarte dulci și aromate, dar și cele mai solicitate de cumpărători. Mai mult, comercianții ne asigură că fructele sunt bio, fără chimicale”.

De 15 ani, soții Tertiuc muncesc acasă. Au pus pe roate o afacere profitabilă, pentru care depun zilnic un efort considerabil. Dar e nevoie și de multă pasiune și dragoste.

„Asta implică foarte multă muncă, suflet, timp, tinerețe, bani, tot efortul pe care îl depunem cu sufletul și timpul nostru”.

Acum plantația lor de căpșuni se întinde pe trei hectare jumătate. Iar anul acesta este unul deosebit - din cauza temperaturilor ridicate, căpșunile s-au copt cu o lună mai devreme.

„Căpșunile, în acest an, până în acest moment, au parte de timp favorabil, dar am făcut o constatare că suntem cu o lună mai devreme, de 15 ani activăm, am făcut un studiu și am realizat că fructele s-au copt cu o lună mai devreme, în luna aprilie nu am avut niciodată 30 de grade de căldură”.

Și pentru că cele mai savuroase căpșuni sunt cele pe care le mănânci direct de pe plantație, anul acesta familia Tertiuc s-a gândit să-și invite clienții direct în sere.

„Pentru consumatorii noștri ca să poată avea experiența de a veni direct la producător și de a gusta căpșunile direct de pe plantație, pentru că este cu totul alt gust. Ce care doresc să cumpere, achită kilogramul separat, cei care doresc să mănânce direct din câmp, pentru un adult intrarea va fi de 50 de lei, iar pentru copii 25”.

 

Oamenii pe care i-am întâlnit în seră erau impresionați de gustul căpșunilor. Acest cuplu a venit tocmai din Canada. Ambii se declară încântați, spun că demult nu au mai mâncat căpșuni atât de dulci și aromate. 

„Căpșunile mi se par superbe, formidabile, sunt nemaipomenit de gustoase și le recomand tuturor să vină și să le guste pentru că este un produs sută la sută autohton pentru care aceste doamne, dar și oamenii din sat muncesc, merită să le încercați și să susțineți afacerile din țara noastră”.

Agricultorii spun că până își văd toată roada comercializată, trebuie să facă față multor provocări.

„Cea mai pare problemă cu care ne confruntăm este lipsa forței de muncă. Și nu ne dorim să ajungem în acel moment în care ar trebui să micșorăm suprafețele doar din această cauză. A doua problemă este piața de desfacere, avem o piața mică la noi în țară, încercăm să ne extindem și să ne descurcăm cumva”.

Pentru ca munca lor enormă să nu se piardă în vânt în anii când nu reușesc să-și vândă toate căpșunile, soții Tertiuc au găsit alternative - le procesează, transformându-le în diferite deserturi.

„Știind prețul muncii și prețul la tot ceea ce noi producem, ne stăruim să nu aruncăm nimic și din ceea ce ne rămâne surplus, noi procesăm în condiții de casă, de exemplu facem compot, facem suc concentrat de căpșuni, facem dulceață, lichior, țuică din căpșuni”.

Acum, primele căpșuni moldovenești costă de la 65 de lei pentru un kilogram, dar, pe măsură ce se vor coace tot mai multe, acestea se vor ieftini.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!