La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o ședință extinsă cu cei mai mari angajatori și contribuabili din segmentul agroindustrial. În cadrul reuniunii au fost discutate problemele din sectorul agricol și eventualele soluții.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a accentuat că, în țara noastră se poate face agricultură performantă.
„Avem nevoie de contribuția fiecărui agricultor pentru a transforma sectorul agricol într-o ramură competitivă, dezvoltată și profitabilă a economiei Republicii Moldova. Ne-am propus ca până în anul 2030 să aducem Uniunea Europeană acasă. Acest lucru înseamnă să creăm o agricultură europeană în Republica Moldova, cu produse moldovenești pe rafturile magazinelor europene”, menționează Maia Sandu, în cadrul ședinței.
Totodată, aceasta a precizat că subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială, dar trebuie să încurajeze dezvoltarea sectorului agricol.
„Subvențiile oferite agricultorilor trebuie să încurajeze sporirea competitivității produselor agricole, nu să continue obiceiul prost de a risipi banii publici fără rezultat. Trebuie să înțelegem un lucru, subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială. Acestea nu pot acoperi greșeli de planificare, datorii sau procurări care nu au nici o legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Sistemul de subvenționare trebuie ajustat așa încât să ducă la dezvoltarea agriculturii și să încurajeze agricultorii să dezvolte și alte direcții”, a adăugat președinta Republicii Moldova.
La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a specificat că agricultura a fost, este și va fi cea mai importantă verigă economică a Republicii Moldova.
„Ramura se confruntă cu mai multe probleme precum: deficitul forței de muncă din cauza îmbătrânirii populației, veniturile mici pe care le înregistrează agricultorii din cauza productivității extrem de joase. Agricultorii din sudul țării, pe lângă aceste probleme se confruntă și cu seceta. Trebuie să ne reorientăm modul de producere a materiei prime și să preluăm modelele altor țări. Vrem să elaboră, un program de dezvoltare bazat pe politica comună europeană”, susține oficialul.
Amintim că, Asociația Forța Fermierilor a emis un comunicat în care s-a arătat indignată de faptul că nu a fost invitată la o ședință organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Citește și: Forța Fermierilor, ignorată de MAIA? Nu au primit invitație la ședința organizată de autorități
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!