"La majorarea prețului la carburanți sunt 3 factori: cotațiile pe bursele internaționale la țâței care au crescut în perioada pandemiei. Al doilea factor este că în R. Moldova, anul trecut s-a majorat acciza cu 9% la produsele petroliere. În pandemie nimeni nu majorează taxele și impozitele. Vedem că R. Moldova este o lăcustă care cheltuie bani, dar nu produce” a declarat Durleșteanu.
Din prețul care se formează, partea de impozite, acciza și TVA, constituie 55% din preț, la care se adaugă cheltuielile de logistică, cheltuielile de întreținere a stațiilor PECO, majorarea salariului minim pe economie...astfel, prețul final ajunge 90% doar coasturi.
Al treilea factor care influențează este cursul valutar. Anul trecut și în acest an, dolarul s-a depreciat versus euro", a explicat Durleșteanu.
Totodată, candidata la fotoliul de deputat din partea Partidului Legii şi Dreptăţii, a menționat că cei de la Consiliul Concurenței trebuie să-și facă treaba și să anunțe dacă au fost înțelegeri de cartel la majorarea prețurilor la carburanți.
Amintim că mai mulți deputați au cerut convocarea de urgență a ședinței Legislativului pentru a examnia situația de pe piața produselor petroliere.