В Молдове

Tutovan: Strugurii trebuie deja recoltați, fără amânări

Автор: Tatiana Cojocaru
Expert: Сергей Тутован

Viticultorii sunt în toiul sezonului de recoltare a strugurilor de soiuri tehnice, unii au adunat recolta, alții abia urmează. Deși condițiile climatice au pus la încercare și sectorul vitivinicol, producătorii speră ca roada anului 2025 va fi una bogată. În pofida temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele luni, totuși față de anul trecut, există o întârziere a proceselor de maturizare și un conținut de zahăr mai mic în boabele de struguri, susține Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul. Expertul îndeamnă viticultorii să culeagă deja strugurii pentru ca să nu fie afectați de temperaturile scăzute din timpul nopților, dar mai ales de ploile care de obicei încep în această perioadă.


Potrivit specialistului, puțini producători deja au cules strugurii și i-au depozitat la frigider, căci păstrarea recoltei este destul de costisitoare. În plus, mulți au ales să aștepte pentru ca să obțină un conținut mai mare de zahăr în bobițe datorită temperaturilor generoase din luna septembrie.

 „Soarele ridică nivelul zahărului în bobițe, astfel producătorii au tărăgănat începerea sezonului de recoltare, având săptămâna aceasta zile cu temperaturi de vară, însă de joi se anunță o răcire semnificativă. Pe parcursul nopților, temperaturile vor fi destul de scăzute și desigur deja chiar și ziua, nu vom mai avea soarele atât de generos. Ploaia a cauzat pe anumite podgorii crăparea bobițelor, dar nu pe suprafețe mari. Pe de altă parte, lipsa precipitațiilor în momentele decisive de dezvoltare a ciorchinilor, au cauzat micșorarea recoltei.Cel mai probabil viticultorii care ne-au ascultat recomandările și au făcut normarea la timpul necesar, vor avea roadă bună în acest an. Pe când ceilalți, care au ignorat îndemnul de a sacrifica în perioada potrivită, acei struguri, prea numeroși, care erau o povară mare pentru vie, mizând pe faptul că vor rezista cu toții, au pierdut în totalitate recolta de struguri din acest an. Am repetat pentru toți producătorii de struguri, și cei care vor să asculte sfaturile, și ceilalți care se fac că nu aud, că nu avem apă în sol încă din iarnă. Posibil pentru unii cuvintele mele au valoare, pentru alții sunt doar vorbe în vânt, însă de regulă eu am aceleași recomandări pentru toți producătorii. Este timpul să fie culeși strugurii pentru a evita riscul alterării în plantații”, a menționat Serghei Tutovan.

Astfel viticultorii sunt îndemnați să se mobilizeze de recoltare și totodată să găsească soluții pentru depozitare pentru a nu repeta greșelile din trecut, când au vândut strugurii la prețuri mici.

 „Strugurii păstrați în depozitele frigorifice devin mai scumpi, pentru că există anumite costuri, este de la sine de înțeles. Dar mare atenție la condițiile de stocare a strugurilor, pentru că strugurii se pot strica după perioada de recoltare. Mai ales dacă în urma ploii de săptămâna trecută, au crăpat. În special producătorii care încă nu și-au stabilit contracte de vânzare, ar fi bine să monitorizeze atent stocurile de struguri. Iar cei care încă nu au cules roada acestui an, să nu mai aștepte mult. Cantitativ deocamdată nu pot să fac o prognoză, pentru că este prea devreme, cu cine am vorbit dintre producători, mi-au comunicat că roada este bună, poate mai bună decât anul trecut, la unii 5 tone, la alții câte 13 tone per hectar. Vom putea să ne expunem după ce toți vor culege strugurii din plantații și atunci cifrele nu vor fi estimative”, a explicat Serghei Tutuovan.

Conform BNS, în prezent, există 120 de mii de hectare de viță-de-vie, însă doar o parte dintre ele sunt incluse în Registrul Vitivinicol. Diferența dintre datele BNS și respectivul registru este de 11 mii de hectare. Totodată, numai 15 mii de hectare sunt plantate cu soiuri de struguri de masă, iar celelalte - cu soiuri tehnice.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!