В Молдове

Ucraina va plăti taxe vamale pentru ouăle exportate în UE

Автор: AgroExpert
Ucraina va plăti taxe vamale pentru ouăle exportate în UE - agroexpert.md

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunțat Executivului comunitar.

Comisia Europeană a luat marți, 18 iunie, aceeași decizie în privința importurilor de ovăz din Ucraina, scrie adevarul.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerțului cu UE, cea mai importantă piață a sa de export. UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială. 

În martie, Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele și cotele pentru cereale ucrainene și alte produsele agricole, dar cu posibilitatea declanșării unei „frâne de urgență” pentru păsările de curte, ouă și zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depășesc nivelul mediu din 2022 și 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe și miere.

De asemenea, Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acționa dacă vor crește importurile de grâu ucrainean.

Perioada de referință luată în calcul pentru declanșarea „frânei de urgență” va fi 2022 și 2023, ceea ce arată că vor fi reimpuse tarifele dacă importurile acestor produse depășesc nivelul mediu din acești doi ani. Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanşată "frâna de urgenţă".

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia și alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze față de concurența incorectă.

La finalul lunii februarie, Kievul anunța că este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană, pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varşovia a amenințat că va închide temporar granița pentru comerț.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!