В Молдове

UE: Prețul record al zahărului forțează producătorii de dulciuri să-și reducă producția

Автор: AgroExpert
zahra, producatori ue - AgroExpert.md

Din cauza condițiilor meteo extreme și a creșterii costurilor cu energia, în prezent, prețul record al zahărului în UE este de aproape trei ori mai ridicat decât cel înregistrat în urmă cu un an.

Prețul record pe care-l afisează  în ultima perioadă unul dintre cele mai căutate produse alimentare: zahărul, îi forțează pe producătorii de dulciuri să ia în considerare reducerea producției, transmite Reuters.

Experții din industrie și dealerii spun că prețurile spot pentru zahărul alb rafinat pe continent se tranzacționează la aproximativ 1.050 euro pe tonă – cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Pe plan global, prețurile sunt la aproximativ jumătate față de acest nivel.

„Suntem într-o criză a pieței zahărulu. Ne temem că firmele noastre, și în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producția ori dacă vor reduce iarna aceasta producția’’, a subliniat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociației Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO).

Producția de zahăr se află printre industriile cu cel mai mare consum de energie și este în special dependentă de gaze, în UE, în condițiile în care prețurile gazelor au crescut semnificativ, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cei mai mari producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, merg mai departe cu planurile privind producția din 2022, înaintea posibilei impuneri de restricții de către Guvern în această iarna, dacă deficitul de gaze se înrăutățește.

De celalaltă parte, grupul german Suedzucker a raportat o creștere de aproape 80% a câștigurilor trimestriale, după ce a transferat asupra clienților costurile mai ridicate cu zahărul, deși performanța va depinde de aprovizionarea cu energie.

„Prețurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale și vedeți la ce prețuri s-a ajuns”, a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.

Asociația Cofetarilor Germani, BDSI, a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, se află în pericol să-și piardă competitivitatea chiar față de alte state europene, nu numai față de cele din afara blocului comunitar.

În sezonul octombrie 2022 – septembrie 2023, Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.

UE, al treilea producător mondial de zahăr, a înregistrat în ultimii ani o diminuare a producției, în conditiile în care prețurile scăzute au descurajat însămânțările, iar seceta și un virus au afectat culturile.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!