В Молдове

Un caz de rabie și unul de pestă porcină, depistate în R. Moldova

Автор: AgroExpert
Un caz de rabie și unul de pestă porcină, depistate în R. Moldova - agroexpert.md

În perioada 20 – 26 iunie pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat un caz de rabie la vulpe în raionul Anenii Noi. Totodată, a fost depistat un caz de pestă porcină africană la porci domestici în raionul Sîngerei.

„În focarul cu pestă porcină africană au fost introduse măsuri de carantină  și totodată au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere. În acest context se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți”, informează Agenția pentru Siguranța Alimentară (ANSA).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă și în continuare deținătorii de animale să aplice măsuri de precauție mai riguroase.

Te-ar putea interesa și: Împotriva pestei porcine: ANSA oferă 50 de euro pentru un cadavru de mistreț notificat

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA recomandă cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!