Un grup de producători agricoli asociați din raionul Șoldănești, în discuție cu ministrul Gherciu

В Молдове

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu s-a întâlnit cu un grup de producători agricoli asociați din raionul Șoldănești, care cultivă soiuri de mere, pere și cireș. În discuții a fost abordată problema calității apei pentru irigare și sortimentului de fructe din țara noastră, precum și necesitatea diversificării piețelor de desfacere.

Oficialul și-a exprimat bucuria că producătorii agricoli din țară avansează la capitolul calității şi competitivității produselor autohtone pe piețele internaționale.

”Asistăm la o istorie de succes, când prin asociere, producătorii agricoli reușesc să își consolideze capacitățile și să livreze produse în conformitate cu standardele și normele internaționale. În noul reglament de subvenționare vom include măsuri ce vor viza sectorul de irigare. Totodată, vom explora metode alternative de obținere a apei corespunzătoare pentru irigare, astfel încât să asigurăm înlăturarea sedimentelor toxice cu investiții minime de exploatare”, a subliniat oficialul.

Grupul de producători și-a început activitatea în anul 2015, efectuând investiții pentru construcția unui depozit modern de păstrare a fructelor cu o capacitate de 4000 tone.

Cu suportul oferit din bugetul statului, în anul 2018 au instalat o linie modernă de sortare a merelor cu o capacitate de peste 5000 kg/oră, o linie de asamblare a cutiilor de carton pentru ambalaje ce corespund standardelor europene.

De-a lungul anilor (2016-2020), investițiile efectuate de către producători sunt de circa 43 mil. lei dintre care aproximativ 11 mil. lei este contribuția statului prin prisma politicii de subvenționare.

Totodată, prin intermediul programului MAC-P, agenții economici au reușit să echipeze un depozit frigorific cu atmosferă controlată cu capacitate de 1800 de tone. Suportul proiectului a constituit 350 mii USD, fiind echivalentă cu contribuția proprie a grupului.

„Compania noastră este recunoscută ca fiind un pionier în  exportul de mere pe piețe de desfacere netradiționale, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu. Grupul nostru de producători cultivă conform celor mai noi tehnologii și este în proces continuu de identificare a noilor piețe cum ar fi Uniunea Europeană, Țările Golfului Piersic și Africa de Nord”,  a menționat Vitalie Obrijanu, directorul comercial al companiei.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку