
Principalii finanțatori al sectorului agroindustrial sunt producătorii agricoli ca investitori, statul prin intermediul AIPA, ADMA (Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii).
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, unităților de implementare al IFAD, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții, precum și partenerii de dezvoltare: Uniunea Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), SUA prin intermediul USAID, Guvernele Japoniei, Suediei, Cehiei, Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei, Danemarcei, Țărilor de Jos, FAO, precum si alți investitori de peste hotare. Analiza disponibilității surselor financiare pentru dezvoltarea agriculturii și a eficienței utilizării lor au scos la iveală câteva momente. Contrar afirmațiilor privind lipsa finanțării adecvate, în perioada 2014-2019 în agricultura Republicii Moldova au fost investite de către donatorii externi cel puțin 11,5 mld. MDL, iar împreună cu subvențiile acordate afiliate de circa 4,9 miliarde de lei suma investițiilor se ridică la circa 16,4 miliarde de lei.
Cifrele menționate nu includ investițiile efectuate de producătorii agricoli din resursele proprii și suportul acordat de stat din fondul de rezerva pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale. Dacă estimam contribuția proprie a producătorilor agricoli la circa 40%, obținem o sumă totală de investiții în sectorul agricol de peste 23,0 miliarde de lei.
„Eficiența utilizării surselor financiare, arată că valoarea totală a producției agricole în perioada 2014-2019 a fost de circa 186,2 miliarde de lei. Această valoare totală raportată la suma totală a investițiilor în sectorul agricol, obținem cifra de circa 8,0 MDL de producție agricolă obținută la fiecare leu investit în sector. Acesta este un indicator destul de bun, doar că nu poate fi atribuit în întregime efectului investițiilor directe în sector. Condițiile pedoclimaterice naturale favorabile agriculturii au multiplicat valoare investițiilor, totodată cifrele de rezultat al recoltelor obținute comparativ cu statele vecine indică spre potențialul nevalorificat al sectorului agroalimentar din Republica Moldova”, se arată în Strategia de dezvoltare a agriculturii.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!